Recept pro tento den - 21.8.

Rada pro tento den

Recepty, které dnes představíme, poslala do redakce časopisu Receptář Eva Medková z Jilemnice. První léty odzkoušený předpis má od své babičky a je na zavařené švestky pod peřinou.

Na pětilitrovou sklenici svaříme třicet deka cukru ve dvou litrech vody. Celými syrovými švestkami naplníme sklenici a přelijeme je ještě vroucí cukrovou vodou. Sklenici přikryjeme pokličkou a necháme pět minut odstát. Šťávu slijeme do hrnce, znovu ji krátce povaříme, přidáme do ní jedno balení přípravku Petol, opět ji necháme krátce přejít varem a ještě vroucí šťávu nalijeme zpátky na švestky do sklenice. Hrdlo zakryjeme celofánem, ovážeme provázkem a sklenici dáme na dvanáct až čtrnáct hodin do peřin nebo zabalíme do deky, aby obsah sklenice chladnul jen velmi zvolna. Takto upravené švestky můžeme podle potřeby odebírat. Nekazí se a vydrží až do léta - tedy pokud je dříve nespotřebujeme na koláče, do knedlíků nebo i jako kompot. Další recept je na zavařovaný česnek. Připravíme si slaný nálev - v litru vody rozpustíme kilo soli. Oloupanými česnekovými stroužky naplníme skleničky od přesnídávek, do každé skleničky přidáme ještě lžičku soli, a stroužky zalijeme nálevem. Skleničky zavíčkujeme a ponoříme je na sedm minut do vroucí vody. Stroužky zavařeného česneku vydrží do další sklizně. A na závěr recept na jahody zavařené bez cukru. Vybereme nepoškozené jahody, které opereme ve vodě, necháme okapat a pak je zbavíme stopek. Takto připravené ovoce hustě plníme do sklenic, aby jahody sahaly těsně pod víčko. Sklenice poté uzavřeme a sterilujeme dvacet minut při 75 °C.