Recept pro tento den - 21.7.

Rada pro tento den

Dnes pro vás máme další recepty z cuket, které do redakce časopisu Receptář zaslali jeho čtenáři.

Cuketové zelí:
můžeme zkusit ke klasické vepřové pečeni s knedlíkem. Potřebujeme jednu velkou cuketu, dvě cibule, sklenku octa, jednu lžičku drceného kmínu, půl lžičky pepře, dvě lžíce soli, olej. Cuketu oloupeme, vykrojíme semeníky a cuketu nahrubo nastrouháme. Přidáme jemně pokrájenou cibuli, zalijeme octem, ochutíme kmínem, pepřem, solí a přidáme asi deci oleje. Vše promícháme, naplníme do sklenic a sterilujume pětadvacet minut při 90 °C. Předpis poslala Eva Hotařová z Jaroměřic.

Zapečená cuketa:
Potřebujeme jednu asi šedesátidekovou cuketu, čtvrt kila mletého masa nebo pokrájené uzeniny, jednu velkou cibuli, tři stroužky česneku, mletý pepř, sůl, petrželku, šálek vařené rýže, tři rajčata, dvě vejce, deci mléka a pět deka strouhaného sýra. Zapékací misku vytřeme olejem, dno pokryjeme vrstvou asi půl centimetru silných koleček cukety, osolíme a posypeme částí sekané petrželky a česneku. Přidáme vrstvu rýže, část mletého, předem na cibuli podušeného masa nebo na kolečka nakrájenou cibuli a uzeninu a plátky rajčat. Vrstvy střídáme, poslední je vrstva z cukety. Zalijeme vejci rozšlehanými v mléce se sýrem a dáme zapéct asi na půl hodiny do horké trouby. Místo rýže můžeme také použít plátky povařených brambor, vrstvu masa mohou nahradit podušené houby nebo s vejci a mlékem můžeme místo strouhaného sýra rozšlehat nivu. Recepty poslala Vlastimila Kušková z Březové u Zdic.