Recept pro tento den - 21.6.

Rada pro tento den

Chystáte svatbu? Pokud neplánujete svatební hostinu v restauraci, máme pro vás několik z mnoha rad a receptů, které jsme našli ve speciálním čísle Receptáře věnovaném svatbám, které vyšlo minulý týden. Dnes se budeme věnovat krémům a polevám.

Čokoládová poleva:
Polevami a krémy vylepšujeme vzhled a chuť moučníků, řezů i dortů. Nanášíme je vždy pouze na řádné vychladlé korpusy a dotíráme je až do krajů. Čokoládovou polevu připravíme z osmdesáti gramů stoprocentního tuku a deseti deka čokolády na vaření. Tuk i čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a dobře je utřeme, až se poleva leskne. Poleva se nesmí vařit. Ledovou polevu připravíme z deseti deka moučkového cukru, z jednoho bílku a jedné lžíce citronové šťávy. Cukr a šťávu smícháme s bílkem dohusta. Můžeme přibarvit potravinářskou barvou. Upečený dortový korpus pokapeme rumem, pak potřeme pikantní zavařeninou a nakonec krémem.

Základní předpis na krém:
Potřebujeme pětadvacet deka másla, půl litru mléka, patnáct deka krystalového cukru, jedno a půl až dvě balení pudingu v prášku. Z mléka, cukru a pudingového prášku uvaříme puding, který vychladíme a postupně ho důkladně vmícháváme do našlehaného másla. Aby se krém nesrazil, musí mít máslo i puding stejnou, pokojovou teplotu. Krém můžeme vylepšit přísadami: například dvěma lžícemi rumu, kakaem, ořechy, čokoládou, kávou a podobně.