Recept pro tento den - 21.5.

Rada pro tento den

Dnes nabízíme recepty na zelný salát se zázvorem a na zeleninovou hořčici. Oba předpisy jsou od čtenářek časopisu Receptář.

Zelný salát se zázvorem
Připravíme si půl hlávky menšího hlávkového zelí, dvě deka čerstvého zázvoru, jeden svazek ředkviček, jeden svazek mladé cibulky, jednu červenou papriku, dvě lžíce mletých vlašských ořechů, dvě lžíce slunečnicových semínek. Na dresink budeme potřebovat dvě lžíce vinného octa, jednu lžíci sójové omáčky, jednu lžíci olivového oleje, dvě lžíce cukru, sůl, drcený pepř a deci vody. Ve vodě rozmícháme všechny ingredience na dresink, necháme jej přejít varem, odstavíme a necháme vychladnout. Zelí nakrájíme na kostičky, krátce je spaříme ve vroucí vodě, propláchneme je pod studenou vodou a necháme okapat. Do salátové mísy dáme na plátky nakrájené ředkvičky a na kousky nakrájenou papriku zbavenou jadérek, přidáme zelí, nastrouhaný zázvor, nasekanou cibulku a zalijeme dresinkem. Hotový salát necháme asi hodinu vychladit v ledničce, poté jej rozdělíme do misek, kde jej posypeme ořechy a nasucho opraženými slunečnicovými semínky. Recept poslala Irena Zelenková z Rakovníka.

Zeleninová hořčice
Připravíme ji z dvaceti deka (tedy jednoho kelímku) plnotučné hořčice, půl kila cibule, půl kila paprik, půl kila rajčat, šesti stroužků česneku, dvou až čtyř feferonek podle chuti, deci oleje, deci a půl octa, deseti až dvaceti deka cukru podle chuti a čtvrt balíčku přípravku Deko. Cibuli nakrájíme na silnější kolečka, podusíme na oleji, přidáme očištěné, na proužky nakrájené papriky, spařená a prolisovaná rajčata, očištěné a posekané feferonky, na plátky nakrájený česnek a všechny další přísady. Vše podusíme, až zelenina změkne. Směs necháme mírně zchladnout, rozmixujeme ji a plníme do sklenic. Recept poslala Kamila Kováčová z Nového Boru.