Recept pro tento den - 2.11.

Rada pro tento den

Nové listopadové číslo časopisu Receptář, které vychází tento týden, mimo jiné přináší recepty na přípravu jídel v mikrovlnné troubě. Dnes jsme vybrali předpisy na masové knedlíčky v zelenině a na houbovou polévku.

Masové knedlíčky v zelenině
Potřebujeme půl kila mletého masa, jeden rohlík, jedno vejce, dvě cibule, čtyři papriky (nejlépe barevné), čtyři až pět syrových bramborů, dvě lžíce oleje, deci a půl vývaru nebo vody, špetku mleté sladké a špetku pálivé papriky, mletý pepř, mletý zázvor, sůl a drobně pokrájený pórek na ozdobení. Rohlík nakrájíme na drobné kostičky, přidáme k masu a spolu s vejcem a kořením připravíme pikantní hmotu. Z ní vytvarujeme menší kuličky. Širší nádobu pro mikrovlnky vytřeme olejem, na dno rozložíme oloupané a na plátky nakrájené syrové brambory, nudličky paprik a masové kuličky. Zalijeme vývarem nebo vodou, zakryjeme a vaříme v mikrovlnce čtrnáct až šestnáct minut. Pokrm necháme čtyři minuty odpočinout, pak jej rozdělíme na porce, posypeme nakrájeným pórkem a podáváme se zeleninovým salátem. Recept poslala Blanka Snášelová z Prosenic.

Houbová polévka
Potřebujeme jeden a půl hrnku čerstvých nakrájených hub. Můžeme také použít hrst sušených hub, které předem namočíme. Dále si připravíme tři a půl hrnku vody, dvě lžíce oleje, jednu lžíci hladké mouky, čtvrt lžičky drceného kmínu, půl lžičky majoránky, jednu větší cibuli, čtyři stroužky česneku, pepř a sůl. Ve varné misce rozpálíme olej, na kterém zpěníme cibulku. Přisypeme mouku, promícháme a zalijeme vodou. Vaříme v mikrovlnce dvě minuty, polévku během vaření třikrát promícháme. Přidáme houby, česnek utřený se solí a koření. Vaříme devět minut a během té doby obsah misky čtyřikrát zamícháme. Polévku necháme dojít jednu minutu a poté ji podáváme s tmavým chlebem. Recept poslala Eliška Křížovská ze Svitav.