Recept pro tento den - 2.10.

Rada pro tento den

Z nového říjnového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme dnes vybrali recepty na kefírové lívanečky a pivovarské zátky. Klikněte na titulek, dozvíte se více.


Kefírové lívanečky
Potřebujeme jeden kefír nebo kyselé mléko, asi deset lžic polohrubé mouky, dvě vejce, jednu lžíci cukru, půl lžičky jedlé sody, sůl a tuk na smažení. V míse připravíme těsto bez sody a necháme je chvilku odpočinout. Poté přimícháme sodu a ihned smažíme lívanečky. Potřeme je rozšlehaným tvarohem a poklademe libovolným ovocem, džemem nebo povidly. Recept poslala Hana Jankovská z Neveklova.

Pivovarské zátky
Potřebujeme 1 kg mletého masa, sůl, pepř, česnek, majoránku, strouhanku, tři lžíce másla, čtyři lžíce kečupu, olej, sklenici piva (ale ne plzeňského - jídlo hořkne!). Maso osolíme a smícháme s pepřem, česnekem, majoránkou a strouhankou a tvarujeme malé karbanátky, které opečeme z obou stran na oleji. Karbanátky narovnáme na pekáček, zalijeme pivem, přidáme kečup a máslo. Poté je vložíme do trouby zapéct, až se udělá dobrá šťáva. Karbanátek přelijeme šťávou, ozdobíme plátkem kyselé okurky, sterilovanou cibulí a červenou paprikou a podáváme s chlebem. Recept poslal Josef Rychtařík z Meclova.

Logo