Recept pro tento den - 20.11.

Rada pro tento den

Dnes jsme vybrali předpisy na zelňačku se sušenými švestkami a na smažené sýrové taštičky, které poslali čtenáři Receptáře. Klikněte na titulek, dozvíte se více.

Zelňačka se sušenými švestkami
Potřebujeme 1 kg kyselého zelí i s lákem, lžíci cukru, sůl, mletý černý pepř, bobkový list, hrst sušených hub namočených ve vlažné vodě, 200 g hladké mouky, 0,25 l kyselé smetany, klobásku a hrst sušených švestek. Pokrájené zelí povaříme v zelném láku, který naředíme vývarem asi na 1 l a do kterého přidáme cukr, sůl, pepř, bobkový list a sušené houby - později přidáme i sušené švestky. Polévku zaprášíme hladkou moukou a nakonec přilijeme kyselou smetanu a přidáme na kolečka nakrájenou klobásku. Recept poslala Eliška Křížovská ze Svitav.

Smažené sýrové taštičky
Budeme potřebovat jeden až dva pláty mraženého listového těsta, 70 g tvrdého sýra, hladkou mouku, máslo, masox, mléko a olej. Těsto necháme rozmrznout. Z másla a lžíce hladké mouky upražíme světlou jíšku, zředíme ji troškou vývaru z masoxu, prošleháme, zjemníme mlékem nebo smetanou a povaříme patnáct až dvacet minut na hustou omáčku. Odstavíme ji a vmícháme do ní tvrdý sýr nakrájený na drobné kostičky. Sýrovou hmotu necháme vychladnout. Listové těsto rozválíme, rádýlkem vykrojíme obdélníky, na které klademe připravenou sýrovou hmotou. Obdélníky přes ni přehneme a zabalené taštičky zprudka osmažíme v rozpáleném oleji. Vyjmeme je a necháme okapat. Taštičky podáváme teplé s dušeným špenátem nebo zeleninovým salátem. Recept poslala Blanka Snášelová z Prosenic.