Recept pro tento den - 20.10.

Rada pro tento den

Dnes jsme z nabídky časopisu Receptář vybrali předpisy, které poslala Eliška Křížovská ze Svitav. Klikněte na titulek, dozvíte se více.

Večerní čekanka
Potřebujeme dva čekankové puky, 50 g majonézy, sůl, citronovou šťávu, 1 vejce uvařené nahniličko, 4 plátky cikánské pečeně nebo debrecínky, 1 červené jablko a lžičku sezamového oleje. Čekankové puky očistíme, opláchneme, hořké konce odkrojíme a puky rozebereme na listy. Listy rozložíme na dva talířky, doprostřed dáme nakrájená srdíčka puků. Majonézu osolíme a ochutíme citronovou šťávou, vejce oloupeme, překrojíme a půlky umístíme doprostřed talířků. Poklademe je plátky stočené a na spirály vykrojené uzeniny. Talířky přelijeme majonézou a ozdobíme výkrojky z jablek pokapaných citronovou šťávou a sezamovým olejem. Takto upravené čekanky jsou výborné se slanými tyčinkami.

Logo

Placičky z filé
Potřebujeme 500 g rybího filé, stroužek česneku, 1 střední cibuli, sůl, pepř, 1 lžíci hladké mouky, 2 vejce, strouhanku, mouku na zaprášení prkénka a tuk na smažení. Filé umeleme s cibulí a česnekem, přidáme sůl, pepř, mouku a obě vejce. Promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Směs necháme přibližně hodinu odležet na pomoučeném prkénku a poté z ní tvoříme placičky, které obalíme ve strouhance a osmažíme. Podáváme s vařenými brambory a tatarskou omáčkou, případně s hořčicí. Na talíři ještě můžeme jídlo ozdobit kolečky cibule nebo okurky.