Recept pro tento den - 19.9.

Rada pro tento den

Ze speciálního vydání časopisu Receptář nazvaného Podzimní kuchyně jsme vybrali zahraniční bramborové speciality. Dnes z něj představíme něco z naší bramborové klasiky. Klikněte na titulek, dozvíte se více.

Bosáky alias Chlupaté knedlíky
Potřebujeme 1 kg brambor, 25 dkg krupice, dvě vejce, asi 1,5 dcl mléka, cibuli, škvarky, lžíci sádla, sůl a hrubou mouku. Oloupané syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle, vodu slijeme, brambory vymačkáme a v míse je zalijeme horkým mlékem. Promícháme s krupicí, vejcem a solí. Vypracujeme tuhé těsto a mokrou rukou tvoříme kulaté knedlíky. Vaříme je ve slané vodě podle velikosti 10 až 15 minut. Na sádle dozlatova usmažíme drobně krájenou cibuli, přidáme škvarky a horkou směsí bosáky poléváme. Tento recept má variantu, kdy polovinu brambor uvaříme a nastrouháme, až když brambory vychladnou. Pak nastrouháme syrové brambory a postupujeme jako v předcházejícím receptu.

Bramborák s houbami
Potřebujeme 1 kg brambor, 12 dkg polohrubé mouky, jedno až dvě vejce, 20 dkg hub, sůl, česnek, majoránku, kmín, tuk na smažení a půl hrnku vřelého mléka. Oloupané syrové brambory nastrouháme, přelijeme vřelým mlékem, přidáme mouku, vejce, sůl, kmín, majoránku, utřený česnek a dobře promícháme. Přidáme drobně nakrájené a podušené houby. Z těsta pečeme na tuku tenké bramboráky nebo v těstě obalíme a na oleji dozlatova osmažíme květák, který jsme předtím rozdělili na růžičky a uvařili do poloměkka v osolené vodě.

Nastavovaná kaše
Potřebujeme 1 kg oloupaných a nakrájených syrových brambor, hrst důkladně opraných krupek, majoránku, pepř a sůl. Brambory s krupkami a kořením uvaříme na mírném ohni ve větším množství vody. Slijeme, přidáme šálek horkého mléka, dvě lžíce sádla, čtyři až pět rozdrcených stroužků česneku a kaši ušleháme do pěny.