Recept pro tento den - 19.7.

Rada pro tento den

Dnes pro vás máme další recepty z cuket, které do redakce časopisu Receptář zaslali jeho čtenáři. Čtěte celý článek - kliknutím na titulek.

Bramboráky z cukety:
Potřebujeme jednu cuketu, sůl, majoránku podle chuti, dvě vejce, mléko, hladkou mouku, česnek, sádlo na smažení, ubrousky na odsátí tuku. Cuketu najemno nastrouháme a vymačkáme z ní vodu. Podle chuti a potřeby přidáme utřený česnek, hladkou mouku, majoránku, vejce, trochu mléka - všechno v takovém množství, abychom vymíchali kašovitou hmotu. Tenké cukeťáky smažíme dozlatova na rozpáleném sádle či oleji a odkládáme je na ubrousky, aby z hotových placek odsály přebytečný tuk. Ludmila Schmeiserová z Třebařova, která recept poslala, píše, že cukeťáky chutnají lépe než klasické bramboráky a jejich příprava je podstatně rychlejší.

Cukety s paprikami:
Potřebujeme dvě kila cuket, kilo červených a zelených paprik a sůl. Nálev připravíme z litru vody a čtvrt litru octa, ve kterých rozpustíme jednu lžíci soli, tři lžíce cukru a podle chuti několik tabletek sacharinu. Cukety oloupeme, vyjmeme semeníky a cukety nakrájíme na proužky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Zeleninu osolíme a necháme asi hodinu uležet, aby pustila šťávu. Pak vodu slijeme. Papriky vyčistíme a nakrájíme na kostičky. Promícháme je s cuketami a naskládáme do sklenic. Připravený nálev povaříme a ještě horkým zalijeme zeleninu ve sklenicích, které uzavřeme víčky a sterilujeme dvacet minut při 85 °C. Předpisy poslala Eva Hotařová z Jaroměřic.