Recept pro tento den - 18.8.

Rada pro tento den

Dnes pro vás máme recepty na různé omáčky ke grilovaným masům. Do redakce časopisu Receptář je poslala Jaroslava Bulíčková z Borohrádku.

Omáčka ke grilovaným rybám:
Potřebujeme půl šálku nadrobno nakrájené cibule, čtvrt šálku kečupu a půl šálku vody. Cibuli a kečup promícháme s vodou a dochutíme jednou lžící octa, jednou lžící worcesterské omáčky, jednou lžící cukru, podle chuti chilli kořením a solí.

Koprová omáčka:
Připravíme ji z deci zakysané smetany, dvou lžic hořčice, jednoho natvrdo vařeného vejce, jedné nadrobno pokrájené kyselé okurky, jedné lžíce nasekané koprové natě. Vařené vejce nadrobno nakrájíme a smícháme se smetanou, hořčicí, kyselou okurkou a koprem. Omáčku dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí.

Kari omáčka naší tety:
Smícháme osm lžic majonézy, jednu lžíci worcesterské omáčky, jednu nadrobno pokrájenou cibuli, jednu lžíci cukru a podle chuti přidáme kari (asi dvě lžičky). Nakonec omáčku opepříme a osolíme. Necháme ji pak rozležet přes noc a před podáváním do ní ještě vmícháme dva prolisované stroužky česneku.

Křenová omáčka:
Smícháme deset deka majonézy, dvě lžíce bílého jogurtu, jednu lžíci kečupu a nastrouhaný křen v množství, které vyhovuje naší chuti. Nakonec opět opepříme a osolíme.

Jogurtové tzatziki:
Příprava této omáčka je jednoduchá - jogurt okořeníme tzatziki podle chuti a v množství podle toho, kolik čekáme hostů. Omáčka je zdravější i chutnější než klasická tatarka a je výborná nejen k masům, ale třeba i k vařeným či opečeným bramborám.