Recept pro tento den - 18.7.

Rada pro tento den

Dnes pro vás máme další recepty z cuket, které do redakce časopisu Receptář zaslali jeho čtenáři. Čtěte celý článek - kliknutím na titulek.

Litý perník z cukety:
Potřebujeme tři celá vejce, která utřeme s dvaceti dekagramy cukru, dvěma deci oleje, jedním vanilkovým cukrem a třemi lžícemi kakaa. Přidáme jednu menší strouhanou cuketu i s jádry, třicet pět deka polohrubé mouky, jeden prášek do perníku, jeden prášek do pečiva a jednu lžičku mleté skořice. Prášek do perníku i prášek do pečiva předem dobře rozmícháme v mouce. Můžeme přidat i rozinky. Vymícháme těsto, které nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi půl hodiny v mírnější troubě. Hotový vychladlý perník můžeme pomazat rybízovým džemem a polít čokoládovou nebo citronovou polevou. Recept poslala Ludmila Schmeiserová z Třebařova.

Marinované cukety:
Potřebujeme dvě cukety, šťávu z jednoho citronu, sůl, pepř, pět deka mouky, olej na smažení, jednu malou cibuli, jeden stroužek česneku, jednu až dvě lžíce olivového oleje, půl deci zeleninového vývaru, tři čtvrtě deci ovocného octa, tři čtvrtě deci ovocného vína, jednu lžičku zrníček zeleného pepře, jednu špetku cukru, půl lžičky bazalky, půl lžičky oregana, jednu lžičku meduňky, jednu lžíci zelené petrželky. Cukety nakrájíme na plátky a okořeníme citronovou šťávou, solí a pepřem. Poté je obalíme v mouce a osmažíme na oleji. Osmažená kolečka vyjmeme a položíme na plech. Cibuli a stroužek česneku jemně nasekáme a necháme zpěnit v olivovém oleji. Přilijeme vývar, ocet a víno a přidáme zrníčka pepře, cukr a bylinky. Marinádu nalijeme na cukety a necháme je přikryté v chladničce marinovat patnáct až dvacet minut. Podáváme s bílým chlebem. Předpis poslala Marie Pospíšilová z Radkova u Moravské Třebové.