Recept pro tento den - 1.8.

Rada pro tento den

Pokud se sami chystáte zpracovat úrodu z vaší zahrady, máme pro vás několik tipů z nového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden. Rady poslala Marta Kocourková z Dolního Metelska.

Džemy a marmelády většinou naléváme do sklenic horké. Proto je dobré postavit sklenice na mokrou utěrku, aby nepraskly. - Namísto vyváření v horké vodě zkuste sklenice sterilizovat v horké troubě: umyté je položte dnem vzhůru na čistý plech a na 10 minut vložte do trouby nastavené na nízkou teplotu. - Čisté sklenice naplňte horkou hmotou asi půl centimetru pod okraj a na víčko nalijte několik kapek silného alkoholu. Alkohol zapalte, víčko rychle obraťte, přiklopte jím skleničku a uzavřete. Alkohol hoří tak dlouho, dokud nespotřebuje všechen vzduch - pak je sklenice neprodyšně uzavřená. Takto ošetřené zavařeniny se nekazí, i když při jejich výrobě použijete méně cukru. Pozor - sklenice pálí!

Džem z bezinek a jablek:
A závěrem ještě recept, při kterém můžete předchozí rady uplatnit. Potřebujeme půl kila hodně zralých černých bezinek, sedmdesát deka jablek - mohou být i padaná, osmdesát deka cukru a jednu lžičku kyseliny citronové. Jablka nakrájíme na kousky i s nepoškozenou slupkou a v trošce vody je dusíme na kaši. Tu prolisujeme nebo rozmixujeme, přidáme bezinky a polovinu dávky cukru, který jsme předtím promíchali s kyselinou citronovou. Dále vaříme, a když směs začne houstnout, přidáme druhou polovinu cukru a vaříme, dokud směs nezačne rosolovatět. Horkou hmotou plníme vypařené skleničky, které uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Předpis poslala Marie Mrtvá z Valašského Meziříčí.