Recept pro tento den - 17.8.

Rada pro tento den

Dnes pro vás máme recepty na staročeskou borůvkovou omáčku neboli žahour i na něco ostřejšího k masu.

Žahour:
Žahour Na osmdesát deka borůvek budeme potřebovat deset deka cukru, špetku mleté skořice, dvě deci mléka a jednu lžíci polohrubé mouky. Borůvky dáme do hrnce, zasypeme je cukrem, přidáme skořici a na mírném ohni je rozvaříme. Mouku rozmícháme v mléce, vlijeme ji k rozvařeným borůvkám, zamícháme a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Žahourem poléváme kynuté knedlíky, lívance nebo jím plníme palačinky. Recept poslala do redakce Receptáře Marie Kalinová z Dolního Žďáru.

Ostrá hořčice:
Připravíme si dvě kila zelených paprik, dvě kila zelených rajčat, kilo cibule, deset deka feferonek, jedno balení přípravku Deko, deci osmiprocentního octa, deset deka cukru, půl až jeden celý balíček sladké mleté papriky. Papriky a feferonky zbavíme semen, cibuli oloupeme. Papriky, rajčata, feferonky a cibuli umeleme nejméně dvakrát na masovém mlýnku. Směs vlijeme do hrnce, přidáme ocet, cukr, mletou papriku a balení Deka. Za občasného míchání vaříme asi čtyřicet minut. Hotovou směs plníme do menších zavařovacích skleniček, které již není třeba sterilovat. Hořčice je výborná k vařenému masu nebo jako pikantní pomazánku na chlebíčky. Recept poslala Renata Culková z Oseka u Sobotky.

Šavlový tanec:
Potřebujeme kilo feferomek, třicet deka hrozinek, ocet, med a vodu. Feferonky prořízneme, vyndáme jádřinec a místo něj naplníme feferonky hrozinkami. Každou feferonku uzavřeme a ovážeme a všechny pak naskládáme do sklenic a zalijeme převařeným lákem - sterilujeme dvacet minut při osmdesáti pěti stupních Celsia. Lák připravíme z třetiny vody, třetiny octa a třetiny medu. Hladina láku by měla být jeden až dva centimetry pod víčkem. Sklenice zavíčkujeme. Recept je od Ireny Krásné z Hradce Králové.