Recept pro tento den - 17.7.

Rada pro tento den

Začátkem měsíce jsme se věnovali receptům na jídla z cuket, které vyšly v červencovém Receptáři. Tento týden se budeme věnovat dalším zajímavým cuketovým receptům od čtenářů Receptáře, které se na stránky časopisu už nevešly. Čtěte celý článek - kliknutm na titulek.

Falešné bramborové knedlíky z cukety: Potřebujeme jednu cuketu, pět rohlíků, dvě vejce, tři deci mléka, hrubou mouku a sůl. Mléko přiměřeně osolíme, rozšleháme v něm vejce a postupně přidáváme mouku, dokud nevznikne středně hustá hmota. Cuketu oloupeme a nahrubo nastrouháme, rohlíky nakrájíme na kostičky a vše promícháme. Pokud je třeba, přidáme mouku, abychom získali těsto, ze kterého lze vytvarovat dvě stejně velké šišky. Šišky pak přibližně dvacet minut vaříme v osolené vodě.

Pomazánka z cukety: Potřebujeme kilo a půl nastrouhané cukety, pět lžic oleje, šest středně velkých pokrájených cibulí, jednu paličku česneku, jednu lžíci zázvoru (ale nemusí být), jednu lžíci sladké papriky - můžeme přidat i papriku pálivou, jednu lžičku pepře, dvě lžíce hořčice, dvě lžíce vorčestru, pět lžic sojové omáčky, dvě malé konzervy rajského protlaku, sůl a ocet podle chuti. Na zpěněnou cibuli dáme nastrouhanou cuketu, přidáme ostatní suroviny a asi dvacet minut podusíme. Plníme do skleniček a sterilujeme dalších dvacet minut.

Cuketové karbanátky: Potřebujeme kilo cuket, dvě vejce, tři lžíce hladké mouky, dvacet deka strouhaného sýra, jednu hlavičku prolisovaného česneku, petrželku, pepř, sůl a olej na smažení. Oloupané cukety nastrouháme, osolíme a necháme chvíli odstát. Potom slijeme vodu a vmícháme vejce, mouku, sýr, česnek, petrželku, osolíme a okořeníme. Vše promícháme a tvarujeme karbanátky, které obalíme v mouce a smažíme po obou stranách na oleji. Dnešní cuketové recepty poslali Martin a Marie Pospíšilovi z Radkova u Moravské Třebové.