Recept pro tento den - 17.10.

Rada pro tento den

Vrcholí čas sklizně jablek a hrušek, proto z říjnového čísla časopisu Receptář nabízíme několik rad, jak správně sklízet a uskladnit ovoce. Klikněte na titulek, dozvíte se více.


Ovoce sklízíme dopoledne, hned potom, co oschne rosa. Zůstane tak déle čerstvé a má v sobě více vody, než kdybychom ovoce sklidili odpoledne nebo večer. Netrháme všechno ovoce najednou, očešeme jen větší plody, ostatní necháme dorůst a otrháme je později. Dříve se ovoce česalo do košů z vrbového proutí, aby se zamezilo zbytečnému otlačení ovoce. Z košů se ovoce do bedniček nepřesypávalo, ale ručně přendávalo, aby se neponičilo a déle vydrželo. Pokud tedy máme pletené koše, dáme jim přednost před plastovými přepravkami. Pokud je to možné, uskladňujeme jablka a hrušky jenom v jedné vrstvě a vždy stopkou nahoru.

Abychom zabránili šíření plísňových chorob, doporučujeme jednotlivé přepravky s jablky ponořit do vany s vodou, do které jsme přidali hypermangan - roztok by měl být světle růžový. Ovoce necháme v přepravkách oschnout a teprve pak je uložíme do sklepa. Takto ošetřená jablka pak před konzumací omyjeme houbičkou pod proudem pitné vody. Před uskladněním ovoce je také vhodné vybílit sklep nebo jej vykouřit sirnými knoty. Zásadně uskladňujeme jen nepoškozené ovoce!

Logo

Z poškozených jablek nasušíme křížaly, uděláme přesnídávky nebo je nastrouháme, napěchujeme do sklenic a sterilujeme bez přídavku cukru. Připravíme si tak skvělý polotovar na přípravu koláčů. Nahnilá jablka ovšem nikdy nezpracováváme, nevyřezáváme, prostě je vyhodíme. I když to na první pohled nevypadá, hniloba totiž napadá celý plod, který může nakazit další ovoce. O tyto zkušenosti se se čtenáři Receptáře podělila Zdeňka Sikorová z Bystřice.