Recept pro tento den - 16.8.

Rada pro tento den

Široké nudle s kuřecími játry:Potřebujeme čtyři lžíce olivového oleje, jednu malou cibuli, tři stroužky česneku, čtyři velké snítky petržele, dva lístky šalvěje, půl kila kuřecích jater, pětačtyřicet deka širokých nudlí, sůl, pepř, osm lžic bílého vína, tři deka másla, jednu lžíci oleje na vaření těstovin. Těstoviny uvaříme ve slané vodě, do které jsme přidali lžíci oleje. V pánvi na olivovém oleji mírně opečeme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme nakrájenou petržel a šalvěj, zvýšíme teplotu a poté v pánvi opečeme játra dohněda. Přilijeme víno a játra dusíme, dokud se víno nevysmahne. Poté vmícháme máslo a pokrm osolíme a opepříme. Hotová játra vmícháme do uvařených těstovin a jídlo podáváme lehce ozdobené petrželkou. Recept poslala do redakce Receptáře Hana Jankovská z Neveklova.

Závitky krále Šumavy:
Rozpis je na čtyři roštěnky - potřebujeme deset deka hříbků, čtyři vejce, čtyři plátky sýra, jednu lžíci másla, jednu střední cibuli, čtyři lžíce oleje, jednu lžíci hladké mouky, čtvrt litru smetany, šťávu z menšího citronu, hovězí vývar, pepř a sůl. Očištěné hříbky podélně nakrájíme na jemné plátky, podusíme je na másle a zalijeme rozšlehanými osolenými vejci, aby vznikla míchanice. Roštěnky z obou stran naklepeme, opepříme, na každou položíme plátek sýra a na něj navršíme míchanici. Maso zavineme a spíchneme jehlicí nebo nití. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme závitky a zprudka je ze všech stran opečeme. Pak oheň zmírníme a maso za občasného podlévání dusíme doměkka. Závitky vyjmeme na teplé místo, do šťávy přidáme smetanu, v níž jsme rozmíchali mouku, a omáčku alespoň deset minut provaříme. Závitky vložíme zpět do omáčky, prohřejeme je a pokrm podáváme s houskovým knedlíkem nebo s rýží. Předpis poslal Ivan Veselý ze Žebráku.