Recept pro tento den - 16.5.

Rada pro tento den

Z květnového čísla časopisu Receptář jsme dnes vybrali dva recepty na grilovaná jídla. Oba jsou od čtenářů časopisu Receptář.

Marináda na steaky
Budeme potřebovat deci a půl oleje, tři lžíce octa, dvě deci horké vody, dvě lžíce worčesterské omáčky, dvě pálivé papriky nakrájené nadrobno, dvě malé cibule nakrájené nadrobno, jeden stroužek utřeného česneku, tři lžíce cukru, jednu lžíci hořčice, jednu lžičku soli, jednu lžičku mleté papriky, jednu lžičku tymiánu a půl lžičky šalvěje. Vše smícháme dohromady a v hluboké pánvi krátce povaříme. Do ještě teplé marinády vložíme porce masa (kuřecí prsa, hovězí steaky apod.) a necháme asi hodinu odležet. Při grilování touto marinádou maso potíráme. Recept poslala Petra Hřebejková z Písku.

Český bůčkový šnek
Na půl kila bůčku si připravíme čtyři tenké plátky debrecínského boku nebo anglické slaniny, patnáct deka kysaného zelí, světlé pivo, kmín a jednu střední paličku česneku, kterou utřeme se solí (můžeme použít i česnekovou pastu). Bůček nakrájíme na čtyři stejně silné pláty, které naklepeme, potřeme česnekem, posypeme kmínem, poklademe debrecínským bůčkem a na něj rozložíme vrstvu kysaného zelí. Pláty zavineme a křížem propíchneme jehlou nebo špejlí. Během pomalého grilování šneky lehce pokapáváme světlým pivem. Grilujeme dozlatova. Recept poslala Milena Novotná z Olešnice.