Recept pro tento den - 16.2.

Rada pro tento den

Ze speciálního čísla časopisu Receptář věnovaného vánočním svátkům jsme vybrali recept na svátečního krocana s kaštanovou nádivkou. A protože jsme dnes také vysílali živě z Milevska, poslechněte si v našem Rádiu na přání recept na bramborové taštičky ala HARLEKÝN, od místního profesionála.Klikněte na titulek, dozvíte se více.

Krůtí stehna s čočkou a mrkví
Na čtyři krůtí stehna budeme potřebovat jednu lžíci oleje, jednu lžičku soli, čtvrt lžičky černého pepře, jednu velkou cibuli, dvě mrkve, dva stroužky česneku, tři čtvrtě hrnku čočky, jeden a půl hrnku kuřecího vývaru, 400 g konzervovaných rajčat, jednu lžičku rozmarýnu a jednu lžičku citronové šťávy. V hlubší pánvi dozlatova osmažíme na rozpáleném oleji osolená a opepřená krůtí stehna, vyndáme je na talíř a přikryjeme alobalem. Na pánvi osmažíme cibuli, přidáme mrkev a poté i česnek. Přimícháme čočku, vývar, zbylou sůl a pepř. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme dvacet minut. Vmícháme konzervovaná rajčata, směs posypeme rozmarýnem a přidáme krůtí stehna. Přiklopíme pokličkou a vaříme ještě asi půl hodiny.

Mrkvový koláč s ananasem
Připravíme si dva a půl hrnku polohrubé mouky, dvě lžičky skořice, jednu lžičku prášku do pečiva, jednu a půl lžičky jedlé sody, půl lžičky soli, půl hrnku cukru, půl hrnku rostlinného oleje, čtyři velká vejce, půl hrnku neslazeného jablečného protlaku, 450 g nastrouhané mrkve (což je asi čtyři a půl hrnku), 250 g krájeného ananasu ve šťávě, půl hrnku tmavých rozinek, půl hrnku nasekaných vlašských ořechů. Na polevu budeme potřebovat 240 g (tři balení) žervé, čtyři a půl hrnku moučkového cukru a jednu lžičku vanilkového extraktu. Dvě kulaté formy potřeme olejem. V misce smícháme mouku, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl, ve druhé míse smícháme cukr, olej, vejce a jablečný protlak a přidáme do nich mouku se skořicí. Dále přimícháme mrkev, ananas se šťávou, rozinky a vlašské ořechy. Vypracujeme těsto, které rozdělíme do forem a pečeme zhruba 45 - 50 padesát minut při 160 °C. Vychladlé těsto z forem vyklepneme a koláč necháme vychladnout. Připravenou polevou spojíme obě vrstvy a potřeme jí koláč i po stranách a na povrchu.