Recept pro tento den - 15.8.

Rada pro tento den

Dnes pro vás máme recepty z ovoce. Předpis na falešnou borůvkovou marmeládu do redakce časopisu Receptář poslala Eliška Křížovská ze Svitav.

Falešná borůvková marmeláda:
Potřebujeme dvě kila oloupaných jablek bez jádřinců, kilo a tři čtvrtě vyzrálých černých bezinek, kilo cukru, jeden pektogel a stopku rumu. Jablka nakrájíme na kousky nebo nastrouháme na hrubém struhadle, podlijeme sklenkou vody a rozdusíme na pyré. Bezinky zbavíme stopek, propláchneme je v teplé vodě, vadné plody odstraníme a čisté bezinky vsypeme do kastrolu. Podlijeme je sklenicí vody a dusíme je, dokud nejsou rozvařené. Bezinkovou hmotu propasírujeme přes síto, smícháme s jablečným pyré a směs povaříme. Přidáme cukr s pektogelem, znovu povaříme a nakonec přidáme rum. Před koncem varu můžeme ještě přidat špetku sorbanu proti plísním. Marmeládu promícháme a ještě horkou ji vlijeme do skleniček, které uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru. Sklenky necháme vychladnout a uložíme je na chladné a suché místo.

Další dva recepty poslala Martina Bulíčková z Borohrádku. Jahodová marmeláda:
Tři čtvrtě kila čerstvých jahod dáme do hrnce, přilijeme šťávu z jednoho citronu a přidáme kilo cukru. Hrnec dáme na mírný oheň a za stálého míchání vaříme, dokud se za vařečkou nedělá cestička. Horkou marmeládu i hned plníme do předehřátých skleniček.

Ovoce v rumu:
Potřebujeme asi osmdesát deka čerstvého ovoce. Například dvacet deka jahod, dvacet deka rybízu, dvacet deka angreštu, dvacet deka třešní. Dál budem potřebovat dvacet deka krystalového cukru a dvě a půl deci rumu. Ovoce samozřejmě volíme podle sezóny. Do litrových láhví od kompotu se širokým hrdlem klademe vrstvy ovoce a každou vrstvu posypeme cukrem. Plné sklenice zalijeme rumem, hrdla uzavřeme -například celofánem, který u pevníme provázkem - a necháme je v klidu. Za šest až osm týdnů můžeme takto naložené ovoce podávat.