Recept pro tento den - 15.5.

Rada pro tento den

Z květnového čísla časopisu Receptář jsme dnes vybrali dva recepty na grilovaná jídla. Oba jsou od čtenářů časopisu Receptář.

Oříškoví pstruzi
Na čtyři větší očištěné pstruhy budeme potřebovat jednu menší pokrájenou cibuli, pět až deset deka pražených, jemně nasekaných míchaných oříšků (lískové, vlašské, mandle), kůru z jednoho pomeranče, tři lžíce pomerančové šťávy, asi deset deka jemné strouhanky, jedno rozšlehané vejce, olej, sůl, pepř a kolečka pomeranče. Pstruhy potřeme na povrchu i uvnitř solí a pepřem. Na oleji zpěníme cibulku, odstavíme ji a přimícháme do ní oříšky, pomerančovou kůru, šťávu a strouhanku. Nádivku spojíme šlehaným vejcem a naplníme jí pstruhy. Ryby potřeme olejem a opékáme je na grilu alespoň deset minut na každé straně. Na talířích pstruhy ozdobíme kolečky pomeranče. Recept poslala Marta Kocourková z Dolního Metelska.

Zlatá křidélka
Na dvanáct kuřecích křídel bez špiček si připravíme dvě lžíce oleje, dvě lžíce citronové šťávy, lžíci pomerančové šťávy a tři lžíce pomerančového džemu. Ze všech surovin umícháme marinádu, kterou důkladně potřeme křidélka. Grilujeme je a přitom je občas zlehka potřeme marinádou, aby nezhnědla, ale zůstala krásně zlatá. Recept poslal Vladimír Dropčo-Člupko z Banské Bystrice.