Recept pro tento den - 14.9.

Rada pro tento den

Víte co je Krkonošský brdlajs nebo Klauzáci? V obou případech jde o pokrmy z brambor, které jsme našli ve speciálním vydání časopisu Receptář nazvaném Podzimní kuchyně. Kromě receptů, jak vařit z brambor, ovšem v podzimním speciálu Receptáře najdete i předpisy na jídla ze zelí a hub. Klikněte na titulek, dozvíte se více.

Krkonošský brdlajs jsou vlastně bramborové buchty s masovou náplní. Potřebujeme kilo vařených brambor, tři vejce, asi čtyřicet deka hrubé mouky, deset deka sádla a čtvrt kila uzeného masa nebo uzeniny. Z brambor, mouky, vajec, tuku a soli vypracujeme vláčné, nelepivé těsto. Vyválíme placku a vykrájíme kolečka o průměru asi šesti centimetrů. Do středu položíme drobně pokrájené maso nebo uzeninu a kolečka zabalíme jako buchty. Mažeme je rozpuštěným sádlem a skládáme do vymaštěného pekáče. Necháme odpočinout a upečeme v troubě. K tomuto pokrmu můžeme přidat dobrou radu: s ochutnáváním si pospěšte, ať na vás něco zůstane.

Klauzáci jsou smažené bramborové řízky. Velký brambor neloupeme, ale důkladně ho omyjeme, nakrájíme na centimetr silné plátky, které osolíme, obalíme v trojobalu a pozvolna je osmažíme v rozpáleném oleji.

Z brambor je výborný i Falešný tatarák . Jemně nastrouháme tři větší vařené brambory, vmícháme do nich 100 gramů oleje, půl lžičky sladké papriky, půl lžičky pálivé papriky, jemně nasekanou malou cibuli, pět rozdrcených stroužků česneku, sedm lžic kečupu, sůl, drcený kmín, pepř a vegetu. Bramborový tatarák vymícháme dohladka a mažeme na topinky.