Recept pro tento den - 14.8.

Rada pro tento den

V srpnovém čísle časopisu Receptář nás tentokrát zaujal recept na zdravý sirup, který poslala Zdeňka Sikorová z Bystřice.

Zdravý sirup:
Vynikajícím bylinkovým sirupem hlavně sladíme čaj. K přípravě použijeme skoro vše, co najdeme v přírodě: pár nových letorostů smrkových větviček, pár lístků kontryhelu, několik jabloňových květů, několik mladých kopřiv, ze zahrady pár lístků jahodníku, maliníku, meduňky, hrst kvítků sedmikrásek, kvítka petrklíčů - zkrátka vše, co je jedlé a voňavé. Pokud sirup připravujeme později, přidáme i hrstičku okvětních plátků růží. Všechno vložíme do nádoby, zalijeme vodou, přidáme 3-4 citrony, povaříme a necháme vylouhovat do druhého dne. Další den výluh opět povaříme, scedíme a přidáme přiměřenou dávku cukru - nejméně šedesát deka cukru na litr vody. Ještě horký sirup nalijeme do menších lahviček například od kečupů, dětských přesnídávkových skleniček a podobně, skleničky uzavřeme a otočíme víčkem dolů. Tento sirup je nejen zdravý, ale i velice chutný a vydrží klidně celou zimu, kdy nám svou vůní připomíná jarní rozkvetlou přírodu.

Další zdravý recept - tentokrát na jitrocelový sirup - je od Ludmily Filákové z Horní Lidče, která sirupem uklidňuje podrážděné horní cesty dýchací. Jitrocelový sirup:
Budeme potřebovat přibližně kilogram čerstvých jitrocelových listů, které jsme natrhali v chemicky nehnojených a neošetřených porostech. Na dno čisté čtyřlitrové sklenice nasypeme čtyři lžíce krystalového cukru, překryjeme vrstvou jitrocelových listů, které opět zasypeme cukrem. Takto postupujeme, dokud není sklenice plná. Obsah sklenice zalijeme deci a půl slivovice, nádobu zakryjeme víčkem a odstavíme ji na okno. Po dvou týdnech obsah přecedíme přes plátno a sirup nalijeme do vyvařených skleniček, které uzavřeme a uložíme v temnu a chladu. Sirup vydrží celý rok, při kašli a bolestech užíváme polévkovou lžíci třikrát denně. Pokud sirup připravujeme pro malé děti, použijeme jen deci slivovice a dětem dáváme třikrát denně jen jednu kávovou lžičku sirupu.