Recept pro tento den - 13.9.

Rada pro tento den

Dnešní receptury budou zaměřeny na zdraví prospěšné prostředky.

Mátový olej je například vhodný pro masáže ztuhlé šíje, potíráme jím spánky při migréně či nervozitě. Malým dětem spolehlivě uleví při bolestech břicha. Připravíme jej následovně: Čerstvou mátu napěchujeme do čisté sklenice a zalijeme ji olejem (nejvhodnější je panenský slunečnicový). Sklenici uzavřeme a necháme odstát čtyři dny v teple. Olej scedíme přes plátýnko, rostliny vymačkáme.
Do sklenice vložíme další čerstvou mátu, zalijeme ji scezeným olejem, opět necháme čtyři dny vyluhovat a celý postup opakujeme ještě jednou. V oleji tedy luhujeme tři dávky rostliny celkem dvanáct dní. Olej můžeme použít i do koupelí - stačí několik kapek. Recept poslala Jiřina Blažejová ze Žlutic.

Logo

Kloktadlo z hřebíčku
Tento prostředek pomáhá proti škrábání a pálení v krku při nachlazení. Asi patnáct až dvacet hřebíčků najemno rozdrtíme - například je umeleme v nepoužívaném mlýnku na kávu. Jemný hřebíčkový prášek spaříme ve dvou a půl deci vařící vody a necháme jej půl hodiny louhovat. Poté část výluhu slijeme, naředíme teplou vodou a tímto roztokem kloktáme třikrát až pětkrát denně. Zbylý nálev, ve kterém jsme ponechali hřebíčkový prášek, použijeme k přípravě další dávky kloktadla. Recept je od Jaroslavy Bulíčkové z Borohrádku

Logo

Domácí bylinný likér
Jeho základem je bylinková směs připravená ze dvou čerstvých snítek bazalky, tří snítek šalvěje, dvou až čtyř lístků levandule, špetky rozmarýnu a jedné lžíce sušeného heřmánkového květu. Dále budeme potřebovat dvacet deka hnědého kandysového cukru a tři čtvrtě litru vodky nebo jiné čisté pálenky. Čerstvé bylinky propereme a zbavíme příliš hrubých stonků. Osušené bylinky a cukr vložíme do větší sklenice s širokým hrdlem a zalijeme alkoholem. Sklenici uzavřeme, její obsah protřepeme a odstavíme na světlé, ale nepříliš teplé místo. Obsah sklenice alespoň třikrát do týdne protřepáváme a asi po osmi týdnech likér přecedíme přes plátýnko a stočíme do láhve. Podáváme jej dobře vychlazený. Recept poslala Eva Medková z Jilemnice.

Logo