Recept pro tento den - 13.7.

Rada pro tento den

Houbařská sezona je v plném proudu, takže určitě by se hodil nějaký recept na houbovou lahůdku. Zajímavé předpisy do redakce Receptáře poslala Jiřina Miková z Mikulova na Moravě.

Bedlová omáčka:
Potřebujeme půl kila bedel, pět gramů slaniny, trochu mouky, deci a čtvrt smetany, kečup, sladkou papriku, sůl a okurky. Bedly podusíme na slanině ve vlastní šťávě, osolíme, přidáme sladkou papriku a drobně nakrájenou slaninu. Když se šťáva z hub vydusí, přidáme trochu vody a zjemníme smetanou, do které jsme přimíchali trochu mouky a kečupu. Do hotového pokrmu můžeme přidat nadrobno nakrájené sladkokyselé okurky. Omáčku podáváme s brambory.

Bedlové řízky:
Kromě kloboučků z bedel potřebujeme hrozinky, bílek, těsto na obalení, tuk a sůl. Hrozinky namočíme na chvíli do vody. Klobouček bedly oloupeme, potřeme bílkem, posypeme hrozinkami, které překryjeme dalším kloboučkem. Vše spíchneme párátkem, obalíme v těstíčku a pečeme po obou stranách.

Houbový tatarák:
Potřebujeme asi třicet hub, olej, rajský protlak, jeden žloutek, hořčici, česnek, pepř, sůl, kmín a cibuli. Houby podusíme a smícháme s ostatními přísadami. Na tuku osmahneme topinky, potřeme je česnekem a přidáme směs tataráku.

Chuťovka pro unavené hosty:
Potřebujeme čtyřicet deka zavináčů, pepř, dvacet deka naložených hub ve sladkokyselém nálevu, dvě až tři feferonky, kolečka cibule a olej. Zavináčové řezy nakrájíme na menší kousky, opepříme, a přidáme naložené houby, jemně nasekané feferonky a kolečka cibulí. Vše zalijeme olejem.