Recept pro tento den - 13.6.

Rada pro tento den

Tento týden vychází speciální číslo Receptáře věnované svatbám. Vybrali jsme proto dva recepty na pokrmy, které dříve patřily k tradičnímu svatebnímu menu.

Pečený kohout:
Očištěného vykuchaného kohouta osolíme, prsíčka a stehna prošpikujeme nudličkami slaniny, uvnitř ho vymažeme máslem. Na pekáči rozehřejeme máslo, kohouta vložíme na pekáč prsíčky dolů a celého potřeme rozpuštěným máslem. Chvíli dusíme pod poklicí. Potom pečeme bez poklice dočervena, často potíráme máslem a podléváme vývarem. Pak kohouta otočíme a pečeme po druhé straně. Upečeného kohouta vztyčíme na několika zapíchnutých dřevěných hůlkách a dáme na ozdobný tác nebo mísu. V místě ocasu zapícháme několik kohoutích per a dozdobíme tak, aby připomínal živého kohouta. Ozdobíme petrželí, polijeme smetanou a neseme na stůl.

Křenová omáčka:
Pro 5 osob potřebujeme: půl litru smetany ke šlehání, sůl podle chuti, 30 g polohrubé mouky, 30 g křenu, 20 g cukru, 20 g mandlí. Ze smetany oddělíme asi jedno deci, ve kterém rozmícháme mouku. Zbylou smetanu osolíme, přivedeme k varu a přilijeme k ní smetanu s moukou. Za stálého míchání povaříme, potom přidáme cukr, nastrouhaný křen a nastrouhané loupané mandle. Omáčku hned podáváme.

Zapékaná krupicová kaše podle Rettigové:
Pro 5 osob potřebujeme: 150 g krupice, litr a půl mléka, sůl podle chuti, 60 g cukru rozpuštěného v mléce, 40 g cukru na posypání, 60 g másla, strouhaný perník nebo skořici, případně čokoládu. Krupici sypeme za stálého míchání do vařícího osoleného a oslazeného mléka. Kaši mícháme tak dlouho, až zhoustne. Potom dáme kaši zapéci do vyhřáté trouby, tak aby se vytvořila kůrčička. Kaši polijeme rozpuštěným máslem, posypeme perníkem a podáváme. Krupicová kaše bývala podávána jako poslední chod svatební hostiny na Hlinecku.