Recept pro tento den - 13.10.

Rada pro tento den

Na dnešek máme připraveny další zajímavé recepty ze zelí.Klikněte na titulek, dozvíte se více.

Zelné roládky s křenem
Potřebujeme malou hlávku zelí a křen. Nálev pak připravíme ze 0,25 l octa, 50 g cukru, lžičky soli a lžíce celého koriandru, které povaříme v 1 l vody. Zelnou hlávku rozebereme na listy, vložíme volně do pařáku na knedlíky a necháme asi 7 minut propařit. Pak je poklademe nahrubo strouhaným křenem a nakrájíme na pruhy široké tak, abychom je mohli svinout. Roládky naskládáme do sklenic, zalijeme horkým nálevem, zavíčkujeme a sterilujeme asi půl hodiny při teplotě 90°C. Podáváme jako vynikající pikantní přílohu. Předpis na zelné roládky s křenem do redakce časopisu Receptář poslala Olga Štěpničková z Prahy.

Zelné placky
Potřebujeme 500 g kysaného zelí, stejné množství hladké mouky, 150 g sádla nebo 250 g, mletý pepř, celý kmín a sůl. Kysané zelí důkladně slijeme, nadrobno pokrájíme a dáme do mísy. Přidáme hladkou mouku, sádlo nebo mleté škvarky, podle chuti osolíme, okořeníme kmínem a pepřem a zpracujeme ve vláčné těsto. To rozdělíme na 15 - 20 dílků, které rozválíme na pomoučeném vále na placky silné asi 0,5 cm. Placky pak pečeme dozlatova na sádlem vymaštěném plechu, nebo je z obou stran osmažíme na pánvi. Recept poslala Blanka Snášelová z Prosenic.