Recept pro tento den - 12.7.

Rada pro tento den

Dnes jsme vybrali předpisy na jídla z brambor z připravovaného speciálního vydání časopisu Receptář.

Plněné brambory:
Potřebujeme dvanáct středně velkých brambor, patnáct deka sladkokyselých okurek, pět deka tuku, jednu lžíci másla, čtyři vejce, jednu cibuli, patnáct deka uzeniny, dvě lžíce mléka, dvě rajčata, jednu lžíci hořčice, sůl a pepř. Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladnout. Pak jejich vnitřky vydlabeme, aby stěny zůstaly silné asi šest milimetrů. Vydlabané vnitřky brambor prolisujeme či rozmačkáme, přidáme nadrobno nasekané okurky, uzeninu, cibuli, a natvrdo uvařené bílky vajec a přidáme mléko. Syrové žloutky rozmícháme s máslem, rozetřeným česnekem a hořčicí, osolíme, opepříme a vmícháme do náplně. Směsí plníme bramborové košíčky. Zbytek směsi rozetřeme na dno zapékací misky vymazané tukem, poklademe plněnými bramborami a asi čtvrt hodiny zapečeme. Hotový pokrm podáváme ozdobený půlkami rajčat a snítkou petržele. Recept poslala Božena Tlapáková z Huntířova.

Bramborová hnízda:
Potřebujeme půl kila brambor, hrubou a polohrubou mouku, jedno vejce, jednu velkou cibuli, třicet deka uzeného masa nebo uzeniny, máslo a sůl. Brambory nastrouháme na hrubé nudličky a omočíme je v osolené vodě, do které jsme rozmíchali mouku. Rukama nebo dvěma lžícemi vytvarujeme hnízda a zprudka je osmažíme. Na ubrousku necháme odsát tuk, poté hnízda rozložíme na talíře, plníme uzeným masem nebo uzeninou a barevně zdobíme petrželkou. Recept poslala Olga Štěpničková z Prahy.