Recept pro tento den - 12.10.

Rada pro tento den

Z říjnového čísla časopisu Receptář jsme dnes vybrali předpisy na kvašený salát a piškotovou želvu, což je sladký dort, který nadchne i to nejzmlsanější dítě. Klikněte na titulek, dozvíte se více.

Kvašený zelný salát
PNa 1 hlávku zelí počítáme 5 cibulí, 10 stroužků česneku, 1 větší mrkev, 1 lžíci mleté pálivé papriky, 3 lžičky jemné soli, kousek celého zázvoru. Nálev připravíme tak, že v 1 l vody rozmícháme 3 lžičky hladké mouky a necháme přejít varem. Zelí nakrájíme na čtvrtky a vykrojíme košťál. Listy nakrájíme na nepříliš silné širší nudle. Cibuli nakrájíme na kousky, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle na dlouhé nudle, česnek prolisujeme a utřeme se solí. Všechny suroviny důkladně promícháme, okořeníme a napěchujeme co nejtěsněji do 0,75 l sklenic. Zalijeme vychladlým nálevem, uzavřeme víčky, uložíme a necháme kvasit. Délka kvašení závisí na okolní teplotě: v kuchyni za běžného provozu je salát prokvašený asi za tři až čtyři dny, v chladu to trvá déle.

Piškotová želva
Potřebujeme 4 kiwi, 1 citron, 2 vanilkové pudingy, 4 lžíce krupicového cukru, 1 nízkotučný tvaroh, dva až 3 sáčky dětských piškotů, 1 skleničku borůvkové či jiné marmelády, 4 banány, 0,75 l mléka. Kiwi umyjeme, oloupeme, nakrájíme na kolečka. Z mléka, cukru a dvou vanilkových pudingových prášků uvaříme hustější puding, do kterého vmícháme tvaroh. Menší půlkulatou nerezovou misku vypláchneme studenou vodou (neutíráme) a vyložíme ji mikrotenovým sáčkem tak, aby se přilepil po celém dně. Dno misky pokryjeme kolečky kiwi. Dále střídavě vrstvíme pár lžic pudingu a piškoty, případně s troškou marmelády. Když je miska plná, uhladíme vršek, přikryjeme jej mikrotenovým sáčkem a celou mísu dáme do ledničky. Další den sáček sejmeme, polokouli vyklopíme na talíř a opatrně stáhneme druhý sáček. Z banánů vytvoříme želvě nožky a ocásek. Hlavu želvy pak uděláme z oloupaného citronu, do kterého vpíchneme dva hřebíčky jako oči a vykrojíme do něj tlamičku. Oba recepty poslala Olga Pikousová z Českých Budějovic.