Recept pro tento den - 11.9.

Rada pro tento den

Ze zářijového čísla časopisu Receptář jsme dnes pro vás dnes vybrali recepty na houbovou paštiku a houbový koláč se šunkou.

Houbová sekaná
Potřebujeme 200 g uvařeného hovězího masa, 200 g syrového vepřového masa, 300 g čerstvých hub, tři rohlíky, 50 g sádla nebo oleje, jednu cibuli, dva stroužky česneku, jedno vejce, 250 ml smetany, sůl a pepř. Hovězí i vepřové maso umeleme s cibulí, česnekem a rohlíky namočenými ve vodě. Přidáme podušené houby, vmícháme vejce, osolíme, opepříme a vytvarujeme šišku, kterou pečeme v troubě na tuku. Je-li potřeba, poléváme vypečeným tukem a mírně podléváme vodou. Upečenou sekanou vyjmeme ze šťávy, přilijeme smetanu a omáčku krátce povaříme. Recept poslala Monika Králíčková z Litně.

Houbový koláč se šunkou
Na těsto budeme potřebovat 300 g hladké mouky, jednu lžičku kypřicího prášku, 150 g rostlinného tuku, jedno vejce, 50 ml mléka, sůl. Na náplň si připravíme 500 g čerstvých hub, 50 g anglické slaniny, 50 g sádla, 100 g šunky, 100 g strouhaného sýra, 150 ml smetany, kmín, sůl, pepř, petrželku, jedno vejce na potření a tuk na vymazání formy.

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme změklý tuk, vejce, sůl a zalijeme mlékem. Vypracujeme těsto a dáme je do chladničky odpočinout. Houby nakrájíme na plátky, posypeme kmínem a na sádle je podusíme. Přidáme na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, sůl, pepř a petrželku. Přelijeme smetanou a krátce povaříme. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme podle velikosti formy. Formu vymažeme tukem a vyložíme plátem těsta, které musí přesahovat okraje formy. Potřeme vychladlou náplní, na ni položíme plátky šunky, které zasypeme strouhaným sýrem. Vše překryjeme druhým plátem a okraje obou plátů zarovnáme. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 40 minut. Recept poslala Eva Hotařová z Jaroměřic.