Recept pro tento den - 11.8.

Rada pro tento den

Dnes jsme pro vás připravili několik tipů do kuchyně, které do časopisu Receptář poslala Eliška Křížovská ze Svitav.

Jak udržet těsto na tažený závin teplé, aby bylo dostatečně vláčné a dalo se bez problémů vytahovat:
Stačí, když bochánky těsta zakryjeme větším kastrolem, na který položíme zapnutou žehličku s termostatem nastaveným na stupeň dva. Těsto se zahřeje na "provozní teplotu" asi za půl hodiny i ve velmi chladné místnosti.

Bramborové knedlíky:
budou kypřejší, přidáme-li do půl kila bramborového těsta dvě lžíce rýžových burisonů.

Tvrdé sýry:
obalíme do čistého plátna navlhčeného ve víně, nebo dostatečně slané vodě a uložíme je do temna, zůstanou vláčné.

Guláš:
získá výbornou příchuť, dusíme-li s masem kousek nakrájených jater nebo sleziny.

Staré ořechy:
mnohem snadněji zbavíme slupek a mnohem lépe se nám z nich budou vylupovat jádra, pokud je na pět dní namočíme do slabě osolené vody. Ořechy také získají lepší chuť.

Drůbež:
solíme ihned při vkládání do hrnce, maso je tak chutnější. K dušení a k smažení se hodí drůbež mladá a menší velikosti, naporcovaná na čtvrtky. Větší a starší kusy před smažením povaříme. Nejlépe se smaží vykostěné maso. Smažíme zprudka na rozpáleném oleji, aby se maso nevysušilo a aby smaženka byla křehká.

Mrkev:
Chuť starší mrkve zlepšíme, když ji několik minut povaříme v čerstvě vylisované pomerančové šťávě, do které jsme přidali kapku oleje.

Sraženou smetanovou omáčku nebo polévku:
můžeme napravit tak, že do ní okamžitě rozmícháme špetku prášku do pečiva. Pokrm se ale musí vařit, aby prášek do pečiva sraženiny opravdu rozpustil.