Recept pro tento den - 11.8.
Dnes jsme pro vás připravili několik tipů do kuchyně, které do časopisu Receptář poslala Eliška Křížovská ze Svitav.
Jak udržet těsto na tažený závin teplé, aby bylo dostatečně vláčné a dalo se bez problémů vytahovat:
Stačí, když bochánky těsta zakryjeme větším kastrolem, na který položíme zapnutou žehličku s termostatem nastaveným na stupeň dva. Těsto se zahřeje na "provozní teplotu" asi za půl hodiny i ve velmi chladné místnosti.
Bramborové knedlíky:
budou kypřejší, přidáme-li do půl kila bramborového těsta dvě lžíce rýžových burisonů.
Tvrdé sýry:
obalíme do čistého plátna navlhčeného ve víně, nebo dostatečně slané vodě a uložíme je do temna, zůstanou
vláčné.
Guláš:
získá výbornou příchuť, dusíme-li s masem kousek nakrájených jater nebo sleziny.
Staré ořechy:
mnohem snadněji zbavíme slupek a mnohem lépe se nám z nich budou vylupovat jádra, pokud je na pět dní namočíme do slabě osolené vody. Ořechy také získají lepší chuť.
Drůbež:
solíme ihned při vkládání do hrnce, maso je tak chutnější. K dušení a k smažení se hodí drůbež mladá a menší velikosti, naporcovaná na čtvrtky. Větší a starší kusy před smažením povaříme. Nejlépe se smaží vykostěné maso. Smažíme zprudka na rozpáleném oleji, aby se maso nevysušilo a aby smaženka byla křehká.
Mrkev:
Chuť starší mrkve zlepšíme, když ji několik minut povaříme v čerstvě vylisované pomerančové šťávě, do které jsme přidali kapku oleje.
Sraženou smetanovou omáčku nebo polévku:
můžeme napravit tak, že do ní okamžitě rozmícháme špetku prášku do pečiva. Pokrm se ale musí vařit, aby prášek do pečiva sraženiny opravdu rozpustil.