Recept pro tento den - 11.7.

Rada pro tento den

Z časopisu Receptář jsme dnes vybrali předpis na pastu z česnekových stvolů a radu, jak připravit obzvláště chutné bramboráčky. Čtěte celý článek - kliknutím na titulek.

Pasta z česnekových stvolů:
Když česnek paličák odkvete a na stvolu se začnou tvořit pacibulky, doporučuje se je odstraňovat. Paní Zdeňce Sikorové z Bystřice však bylo vždycky líto česnekové stonky vyhodit, a proto je začala zpracovávat. Do redakce časopisu Receptář pak poslala návod, jak na to. Stonky, pokud jsou ještě měkké, odřežeme, zárodek česnekového květenství odstraníme a stonky najemno nakrájíme. Do mixéru dáme jedno až dvě rajčata - to abychom získali dostatek tekutiny. Přidáme nakrájené česnekové stonky a vše rozmixujeme. Pak vmícháme do směsi sůl (na půl litru hmoty asi dvě lžíce) a pastou plníme uzavřené sklenice. Na směs můžeme ve sklenici ještě nalít lžíci jedlého oleje. Zdeňce Sikorové se například osvědčily šroubovací skleničky od tatarky, ve kterých pasta vydrží v lednici dlouho. Tuto česnekovou hmotu přidáváme místo česneku do guláše, pod maso i do marinád k nakládání masa. Obdobně jako česnekové stonky můžeme zpracovat také bazalku. Ingredience i postup jsou stejné: rozmixujeme bazalku s rajčetem a smícháme se solí. Do bazalkové pasty pak můžeme ještě přidat pár stroužků česneku.

Křupavé bramboráčky:
Obzvláště chutné bramboráky získáme, když do obvyklého těsta v množství, které stačí přibližně na čtyři porce, vmícháme jednu najemno nastrouhanou karotku, přidáme špetku prášku do pečiva a těsto necháme nakynout. Bramboráčky připravené z tohoto těsta budou nejen krásně nadýchané, ale navíc při smažení nenasají tolik oleje a budou tedy i stravitelnější. Mrkev jim pak dodá krásnou zlatavou barvu. Tento tip poslala Eliška Křížovská ze Svitav.