Recept pro tento den - 1.12.

Rada pro tento den

Z prosincového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme dnes vybrali recepty na Pražskou vánočku a na rybí filátka v bramborovém těstíčku. Klikněte na titulek, dozvíte se více.

Pražská vánočka
Potřebujeme 1 kg polohrubé mouky, 200 - 250 g tuku (nejlépe směs sádla s máslem). Dále 250 g cukru, šest až sedm kvasnic, čtyři žloutky, 4 - 5 dcl mléka, sůl, rozinky, mandle a vejce na potření. Kvasnice rozmícháme s troškou cukru a vlažného mléka a vypracujeme těsto, které necháme déle kynout (třeba i přes noc). Vykynuté těsto na vále znovu vypracujeme a rozdělíme na devět dílů. Každý díl rozválíme na dlouhý pramen, pak ze čtyř nejsilnějších upleteme cop, který položíme na vymaštěný plech na pečicí papír. Uprostřed uděláme rukou žlábek, ze tří dalších dílů upleteme další cop a vložíme jej na spodní. Opět v něm uděláme žlábek, dva zbylé prameny stočíme do jakéhosi provazce, který vložíme na prostřední cop. Oba konce horního provazce upevníme pod spodní cop. Vánočku opět necháme dobře vykynout, před pečením ji pomažeme rozšlehaným vejcem a na koncích a uprostřed do ní zapíchneme špejle, aby se copy při pečení nesvezly. Pečeme v dobře předehřáté troubě, když začne vánočka červenat, přikryjeme ji shora pečicím papírem, aby se nespálila. Tento recept je podle knihy Marie Úlehlové-Tilschové Chuťový místopis.

Pstruží filátka v bramborovém těstíčku
Na 750 g pstruha budeme potřebovat bramborákové těsto z 1 kg syrových brambor, čtyř žloutků a hladké mouky. Těsto osolíme a ochutíme koprem a mletým bílým pepřem. Pstruha vykostíme, nakrájíme filátka, která obalíme v hladké mouce, potom v bramborákovém těstě a usmažíme je po obou stranách dozlatova. Recept poslala Marie Pospíšilová z Moravské Třebové.