Recept pro tento den - 10.7.

Rada pro tento den

Dnes jsme vybrali poslední předpisy na jídla z cuket, které vyšly v červencovém Receptáři.

Zapečená cuketa:
otřebujeme jednu přibližně šedesátidekovou cuketu, čtvrt kila mletého masa nebo pokrájené uzeniny, jednu velkou cibuli, tři stroužky česneku, mletý pepř, sůl, petrželku, šálek vařené rýže, tři rajčata, dvě vejce, deci mléka a pět deka strouhaného tvrdého sýra. Zapékací misku vytřeme olejem, dno pokryjeme vrstvou půl centimetru silných koleček cukety, osolíme a posypeme částí sekané petrželky a česneku. Přidáme vrstvu rýže, část mletého masa, které jsme předtím podusili na cibuli. Místo mletého masa můžeme použit také kolečka cibule a uzeniny. Další vrstvu tvoří plátky rajčat. Vrstvy střídáme tak, aby na vrchu byly cukety. Obsah misky zalijeme vejci rozšlehanými v mléce se sýrem a dáme zapéci asi na půl hodiny do horké trouby. Tento recept může mít řadu různých variant. Například rýži nahradíme plátky povařených brambor, místo vrstvy masa poklademe podušené houby nebo tvrdý sýr zaměníme za plísňový - třeba nivu. Recept poslala Vlastimila Kušková z Březové.

Gugurta:
Tuto cuketovou pochoutku připravíme během několika minut. Potřebujeme dvě cukety, jogurt, stroužek česneku, olej a sůl. Neloupané cukety nakrájíme na kolečka a na oleji je osmažíme doměkka. Polijeme je pak omáčkou z jogurtu, který jsme ochutili česnekem utřeným se solí. Recept poslala Milena Novotná z Olešnice.