Recept pro tento den - 10.5.

Rada pro tento den

Z nového čísla časopisu Receptář jsme dnes vybrali recepty na zeleninovou letní směs a na fenyklový salát.

Zeleninová letní směs
Připravíme si dvě kuřecí prsíčka, dvě lžíce olivového oleje, pět deka póru, deset deka cukrového hrášku, deset deka brokolice, deset deka cukety, deset deka mrkve nebo jiné čerstvé zeleniny podle sezony. Dále budeme potřebovat dvě deci vývaru, dvě lžíce sójové omáčky, lžička vorčestru, šťávu z půlky citronu, lžičku cukru, lžičku škrobové moučky, sůl a pepř. Kuřecí prsíčka rozkrojíme na plátky, které osmažíme na olivovém oleji, podlijeme troškou vody a dusíme doměkka. Poté na maso přidáme nakrájenou zeleninu a zalijeme ji vývarem, ve kterém jsme rozmíchali sójovou omáčku, vorčestr, cukr, škrob, pepř, sůl a citronovou šťávu. Zeleninu povaříme jen krátce, aby zůstala pevná a křupavá. Směs podáváme s rýžovými nebo pšeničnými nudlemi a čili omáčkou. Recept poslala Eva Strnadová z Odolena Vody.

Fenyklový salát
Budeme potřebovat šedesát deka brokolice, čtvrt litru vývaru, dvě lžíce rostlinného tuku, čtyřicet deka vepřové pečeně nebo kýty, jednu lžíci oleje, sůl, pepř, dva žloutky, dvě lžíce smetany, muškátový oříšek a vorčestr. Brokolici opereme, rozebereme na růžice, stonek oloupeme a nakrájíme na malé kousky a takto připravenou zeleninu vaříme deset minut v osolené vodě. Poté ji rozmixujeme na pyré, které zároveň s vývarem vlijeme do kastrolu a asi pět minut povaříme na mírném ohni. Vepřové maso nakrájíme na plátky, lehce je naklepeme a opečeme po obou stranách na tuku. Poté pánev zakryjeme, odstavíme z ohně a necháme maso osm minut dojít. Teprve poté je osolíme a opepříme. Žloutky a smetanu rozšleháme a přilijeme k ní brokolicové pyré, které se již nesmí vařit, aby se žloutky nesrazily. Okořeníme strouhaným muškátovým oříškem, vorčestrem, opepříme a osolíme. Porce masa na talíři přelijeme pyré a podáváme s vařenými či opečenými brambory. Recept poslala Irena Krásná z Hradce Králové.