Recept pro tento den - 10.10.

Rada pro tento den

Z říjnového čísla časopisu Receptář jsme dnes vybrali předpisy na pokrmy z pozapomenuté a dnes znovu objevované pohanky. Semena této rostliny obsahují 60 % škrobu a 3 % bílkovin a další důležité látky. Neobsahují lepek, je proto i dietní potravinou. Pohanku můžeme dnes koupit nejen v prodejnách biopotravin, ale i ve velkoprodejnách potravin. Klikněte na titulek, dozvíte se více.

Příprava pokrmů z pohanky vyžaduje určitou zkušenost. Dříve se ze semen zbavených slupky mlela hrubá mouka, z níž se pekl chléb, z pohankové krupice se vařila kaše, z krupek a krup se připravovaly další pokrmy. Vařená pohanka se výborně hodí jako příloha k pečeným i uzeným masům, vaří se z ní i známá italská polenta, péci se z ní však dá pouze s přidáním pšeničné mouky. Na Ukrajině z ní smaží zvláštní lívance a pirožky.

Logo

Jak připravit vařenou pohanku
Pohanku loupanou, lámanou (krupky) nebo krupici propláchneme studenou vodou a scedíme ji. Na 1 díl pohanky pak nalijeme 1,5 dílu studené osolené vody s trochou oleje. Vaříme ji 2 - 3 minuty, odstavíme ji, vodu nesléváme, nemícháme a necháme asi 30 minut dojít. Vařenou pohanku jako přílohu můžeme dochutit osmaženou cibulkou, česnekem, rozškvařenou slaninou a podobně.

Špenátová pohanka
Potřebujeme 150 g pohankových krup, 2 cibule, 1 mražený špenát, 4 stroužky česneku, 350 g zeleného hrášku, 1 zelenou papriku, zeleninový vývar, olej, černý pepř a sůl. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme špenát, podle potřeby dolijeme zeleninový vývar, krátce povaříme, přidáme hrášek, nadrobno nakrájenou papriku, česnek, sůl a pepř. Nakonec přidáme pohanku uvařenou podle předchozího předpisu a vše promícháme.