Proč je dobré kávu před vypitím zamíchat a toasty raději rozpékat v mikrovlnce? Snížíte příjem karcinogenních látek

13. prosinec 2021

O svém zdraví si rozhodujeme sami i tím, co jíme. Bohužel spolu s potravinami konzumujeme i velké množství nebezpečných látek, které vznikají při výrobním procesu. Jak se takovým látkám vyhnout? Lze jejich obsah v jídle snížit? A jak je to vlastně s koktejlovým efektem?

Mezi takzvané procesní kontaminanty, které vznikají při výrobě některých potravin, patří například akrylamid nebo furan. Jde o látky, které jsou karcinogenní a nebezpečné v případě vysokých dávek a dlouhodobé konzumace, vysvětluje vysokoškolská pedagožka a chemička z Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Jana Hajšlová.

Na první pohled

Akrylamid je přirozenou součástí upečených a smažených potravin. Tvoří se v potravinách bohatých na sacharidy za současného působení vysokých teplot nad 120 stupňů. Typicky vzniká při smažení bramborových lupínků, při opékání toastů nebo při pečení chleba, buchet a sušenek.

Čtěte také

Naštěstí jeho přítomnost prozradí barva výrobku. Abychom měli jistotu, že je v pokrmu akrylamidu minimum, měl by mít nanejvýš zlatavou barvu. Vyhnout bychom se měli bramborám přešlým mrazem. A v případě kakaových výrobků, kde nám barva akrylamid neprozradí, minimalizovat tepelné zpracování,“ radí Jana Hajšlová.

Obrana před nebezpečným akrylamidem je také v množství zkonzumované potraviny. Akrylamid se totiž tvoří pouze v povrchových vrstvách, ale nikoli ve střídě chleba či uvnitř buchty. Toasty bychom si ale určitě neměli opékat každý den. Rozpéct se dají i v mikrovlnce.

Kávu vždy zamíchat

Laboratoře Vysoké školy chemicko-technologické, kde testy potravin ve spolupráci s nezávislým novinářem Janem Tunou z TUNA VS probíhají, otestovaly také kávu. V oblíbeném nápoji totiž vzniká při tepelném zpracování potenciálně rakovinotvorný furan. Protože jde ale o látku těkavou, stačí, když si kávu před konzumací zamícháte nebo necháte chvíli odstát, doporučuje Jan Tuna.

Nezáleží přitom na tom, jestli jde o kávu překapávanou, tureckou nebo kapučíno. Rozhoduje vždy kvalita vstupní suroviny.

Furan také vzniká při tepelném zpracování potravin, které obsahují mastné kyseliny, vitamín C nebo některé cukry. Typicky například při vaření zeleniny nebo při výrobě přesnídávek. Při vaření je tedy dobré dobře větrat nebo odsávat, radí novinář.

Chemický koktejl

Vedle dlouhodobé a opakované konzumace rizikových potravin je problémem dneška takzvaný koktejlový efekt. Do svého organismu totiž dostáváme spoustu škodlivin ze všech možných zdrojů. Skládá se to, a když se to pak po letech projeví, už je pozdě, varuje novinář. Rada je tedy jednoduchá. Škodliviny je dobré co nejvíce eliminovat, jíst pestře a vybírat si potraviny, které obsahují hodně antioxidantů a vitamínů. Tím lze chemický koktejl do jisté míry kompenzovat.

Spustit audio

Související