Losos a jeho tučné maso našemu zdraví prospívají. Nadměrná kontaminace se nenašla, zjistil test Jana Tuny

26. únor 2021

Obsahuje potřebný vitamin D a řadu Omega 3 mastných kyselin a to v kombinaci, která zdraví přímo lahodí. Řeč je o mase z lososa obecného. Jak kvalitní zboží se ale dostává na české pulty? Pořad A DOST! TelevizeSeznam.cz to prozkoumal.

Čtěte také

O lososech koluje podle autora a moderátora pořadu A DOST! TelevizeSeznam.cz Jana Tuny spousta dezinformací a hoaxů. Zaznívá v nich například, že losos je ryba, která bývá plná kontaminantů a škodlivých látek. Může tak člověka s nadsázkou zabít. „Chtěli jsme se podívat, jestli je to pravda,“ zmiňuje Jan Tuna.

Podle vedoucího oddělení chemie ze Státního veterinárního ústava v Praze Jana Rosmuse v některých oblastech skutečně může ke kontaminaci ryb dojít, testy lososů se tak zaměřily například na obsah dioxinů, bromovaných zpomalovačů hoření, těžkých kovů či polychlorovaných bifenylů.

Lososi putují na trh většinou z farem

Většina lososů prodávaných v České republice pochází podle Jana Tuny z rybích farem, a to především norských. „Do testů jsme nakoupili pět druhů lososů, čtyři chlazené z Norska a jednoho mraženého lososa z Chile,“ popisuje Jan Tuna. Do nezávislých testů byl podle Tuny zařazen také losos pocházející z volného odchytu ze Skotska. „To jsou lososi, kteří se u nás prodávají pouze ve specializovaných prodejnách a jsou zásadně dražší,“ upozorňuje autor pořadu A DOST! TelevizeSeznam.cz.

Pořad A DOST! se tentokrát zaměřil na testy lososího masa

Další rybou, která prošla testy, je podle Jana Tuny gorbuscha, která se prodává pod označením losos, ale jde pouze o lososovitou rybu. Testy prověřily tři druhy. Gorbuscha, která žije v chladných vodách tichého a severního ledového oceánu, má podle Tuny podobnou barvu jako losos obecný, ale má úplně jiné složení.

Nízkotučné gorbuschy

Zatímco maso testovaných lososů obsahovalo od devíti do 21 procent tuku, gorbuschy měly necelé procento až dvě procenta tuku. Omega 3 mastných kyselin pak obsahovaly podle Tuny přibližně desetkrát méně než maso z lososa obecného. Přesto by byla podle vedoucího oddělení chemie ze Státního veterinárního ústava v Praze Jana Rosmuse chyba se gorbusche vyhýbat.

Výsledky testu: 

● Absolutním vítězem testu se stal skotský losos z volného odchytu od firmy Food Delivery International z prodejny Seafood. Obsahuje nejvíce prospěšných Omega 3 mastných kyselin (3 gramy na 100 gramů výrobku). Kilogram vyjde na přibližně 1000 korun.

● Dobré senzorické hodnocení i vysoký obsah Omega 3 mastných kyselin (2,5 gramu na 100 gramů výrobku) měly tři druhy norských lososů z rybích farem. A to filety od firmy Marin Hara West zakoupené v Glóbusu (kilogram je za 470 korun). Norský losos s kůží od polské firmy Morpol prodávaný v Lidlu (kilogram je za 480 korun) a pultově prodávaný norský losos z Makra (kilogram stojí necelých 290 korun).

● Pro porovnání gorbuschy měly 0,3 gramu Omega 3 mastných kyselin na 100 gramů výrobku.

Testy lososů dopadly podle Jana Tuny velmi dobře a po dlouhé době neukázaly žádný propadák. V žádné rybě se nenacházely chemické látky ani kontaminanty v nadlimitních hodnotách. „Ukázalo se také, že výrobci nešidí hmotnost a do lososů, ani do těch mražených, nebyla uměle přidána voda, aby se zvedla hmotnost, což se dříve někdy také dělo,“ upozorňuje Jan Tuna.

Ryba minimálně dvakrát týdně

Posuzované mražené ryby na sobě měly pouze tenkou vrstvu zmrzlé vody, takzvanou glazuru, která brání, aby nedošlo k vysušování masa. „Když se glazura používá v rozumné míře, tak je pro výrobek prospěšná,“ zmiňuje Jan Rosmus.

Testy lososů dopadly výborně

Jan Tuna také připománá, že mořské ryby bychom měli jíst kvůli prospěšným Omega 3 mastným kyselinám a vitaminu D minimálně dvakrát týdně. „Především teď v době pandemie,“ poznamenává autor a moderátor pořadu A DOST! TelevizeSeznam.cz.

Spustit audio

Související