Z čeho jsou rybí prsty? Může to být hlavonožec i hrách, zjistil dTest

Rybí prsty
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Rybí prsty

Časopis dTest otestoval 14 vzorků rybích prstů z tuzemského trhu. Z jakého masa by měly být? A které vám zaručeně nebudou chutnat?

Rybí prsty nemají žádné zákonem stanové předpoklady ani limity masa. Dobrým standardem se stalo 50 %. „Našli jsme výrobky, které obsahovaly 70 % rybího masa. Ty jsou opravdu špičkové,“ prozrazuje redaktor dTestu Jan Maryška.

Jaké maso je v rybích prstech?

Rybí prsty

„Na druhou stranu jsme našli výrobek jen s 22 % rybího masa. Zbytkem byla hrachová bílkovina a kalamár. Tento výrobek byl navíc složen ze šprotů, což je dost neobvyklá surovina. Při ochutnávce dopadl úplně nejhůř, protože byl úplně netypický.“

K výrobě rybích prstů se nejčastěji používá bílá ryba, například aljašská treska. Dnes už se většinou nemele, ale dává se celá jako fileta. Zbylé ingredience by měly být jen součástí strouhanky. „Potěšil nás test nežádoucích látek. Buď je neobsahovaly vůbec nebo jen v zanedbatelném množství.“

Pozor s rybími prsty u dětí

Pro děti by tak rybí prsty měly být prakticky neškodné. „U dospělých je jedno, kolik jich sníte. Ale u dětí ne. Rybí prsty totiž obsahují zhruba 1 % soli, a když dáte šestiletému dítěti porci tří rybích prstů, vyčerpáte tak zhruba třetinu jeho doporučeného denního příjmu soli.“

Dost velké jsou cenové rozdíly. Nejlevnějších 100 g rybích prstů pořídil dTest za osm korun, ty nejdražší za 37 korun. „Ty nejlevnější dopadly skutečně nejhůř. Měly nejmenší podíl masa a nikomu nechutnaly,“ prozrazuje Maryška.

Nejlepší rybí prsty podle dTestu

  • Seaside Lidl
  • Hearty Food Co Tesco
  • Rybí prsty Albert

Nejhorší rybí prsty podle dTestu

  • Nowaco rybí prsty bez lepku (za nepravdivý údaj o obsahu masa)
  • Bezlepkové prsty značky Schär  (za nepravdivý údaj o obsahu masa)
  • Rybí prsty K-Classic Kaufland

Srovnání s výsledky před osmi lety

„Na prvních místech jsou výrobky z nižší cenové hladiny, které se prodávají 11 korun za 100 g,“ vysvětluje výsledky Maryška. Připomněl, že podobnou analýzu udělal časopis dTest před osmi lety.

„Za tu dobu se zvýšila nabídka i obsah masa. Bohužel, co se nezměnilo, jsou výrobky, které nedodržují deklarovaný obsah masa. Naměřili jsme jiný obsah masa ve třech případech.“

Spustit audio

Související