dTest: Tak tohle doopravdy najdete v krabích tyčinkách

26. květen 2016

Obchodníci je nepřesně označují jako surimi. Češi z nich často vyrábějí krabí koktejly. Spotřebitelský časopis dTest zjišťoval, co všechno doopravdy obsahují. Budete se divit.

Podle Jana Maryšky dTest ani nečekal závratně kvalitní výrobky, nakonec je ale prý příjemně překvapily. Krabí maso v krabích tyčinkách opravdu nenajdete. Nejčastěji jsou jen ochuceny přírodním krabím aromatem. „To je ale úplně v pořádku. Právě tak totiž vypadá originální japonská receptura.“


Výsledky testu (9 vzorků od 5 výrobců) podle obsahu masa:
- nejvíc, 52 % surimi hmoty, obsahuje výrobek Vici Premius (Sněžný krab)
- nejméně masa (jen 22 %) našli ve výrobku Vici Smart Choice (volně přeloženo jako chytrá volba; tedy asi jen pro výrobce)
zdroj: dTest

Výroba krabích tyčinek je alchymie

Krabí tyčinky se totiž vyrábějí z ryb, nejčastěji z tresek nebo z ryb rodu špičatníků. Ty se zbaví kůže, v separátoru se oddělí kosti a maso se pak rozemele. Pak se promývá vodou (pro odstranění rybího tuku, ale i veškeré rybí chuti). Nakonec se hmota přežene přes jemná síta.

„Dá se říct, že nejdřív se z ryby všechno voňavé odstraní, aby se to vzápětí přidalo zase zpátky.“ Pro krabí tyčinky je typická gumovitá konzistence. Je to vlastně pasta, která vytváří gel. Doplňuje se hlavně škrobem a bílkovinami, nejčastěji vaječnými a sójovými. Chybět nesmí ani ochucovadla, protože surimi pasta je sama o sobě bez chuti.

Hledejte informaci o druhu masa

„Pokud chcete, aby tyčinka měla aspoň něco z kraba, musí být na etiketě na zadní straně vytučněno slovo krab u popisu ochucující látky nebo aromatu,“ radí Maryška. Všichni mořští korýši jsou totiž potravinovými alergeny. A ty musí být na výrobku zvýrazněny právě kvůli alergikům.

Velmi příjemným zjištěním dTestu je, že se originální asijská produkce nijak neliší od té evropské! Jediný rozdíl našli u způsobu ochucení: Japonci používají sladko-kyselé rýžové víno, které se do evropských výrobků nedává. U nás ale originální japonské výrobky nenajdete. Jen ty z Lotyšska a Litvy.

Spustit audio