„Kliďasové mívají hovorné ženy.“ Kateřina Cajthamlová o rozdílech v komunikaci mužů a žen

8. leden 2019

Proč se občas muži a ženy nemůžou domluvit? Bestseller Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše stereotypy spíše posiloval. Kniha profesora Koukolíka Mozek a jeho duše sice nevyšla v milionových nákladech, ale shrnuje řadu výzkumů.

Bestseller Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše stereotypy spíše posiloval. Řadu poslední výzkumů shrnuje kniha profesora Koukolíka Mozek a jeho duše. „Zjistilo se, že ty rozdíly tak veliké nejsou,“ vysvětluje na Dvojce psychoterapeutka Kateřina Cajthamlová.

„Ženy mají vyšší schopnost empatie, nižší míru agrese, vyšší míru úzkosti a lépe komunikují. Muži provazují komunikaci nějakou činností. Sňatkový podvodník vám namluví spoustu věcí, ale nic nesplní. Spolehlivý dříč sice něco zabručí, ale jde, a trávník poseká. Proto pozorná matka dceři řekne: Všímej si, co pro tebe dělá, ne toho, co říká.“

Vystřelené slovo je horší než vystřelený šíp
Kateřina Cajthamlová

Kontrolujte, co říkáte

Posluchačka Blanka žije s manželem 26 let. Jak říká, manžel je kliďas, ona ukecaná, a snad se nikdy nepohádali. Když byla vzrušená debata, tak z její strany. Podobné je to i u posluchačky Zdeny: „S manželem jsme byli 31 let. Myslím, že se partneři nemají urážet. Já bych nikdy manželovi neřekla: Ty jsi blbec. Protože bych neunesla, kdyby mi řekl třeba tele nebo i něco horšího.“

„Muži kliďasové mívají většinou hovorné ženy a naopak. Důležité je, když mluvná žena kontroluje to, co říká. Výčitky by do debaty patřit neměly,“ dodává Kateřina Cajthamlová. Jaké názory mají další posluchači?

autoři: Jiří Holoubek , zk
Spustit audio

Související