dTest: Nejlepšího mraženého lososa koupíte v IKEA

10. leden 2019

Jsou filety z mraženého lososa plné vody, jak se někdy tvrdí? A jak je na tom maso lososů z farmy ve srovnání s těmi ulovenými ve volném moři?

Lékaři doporučují jíst mořské ryby jako cenný zdroj jódu a mastných kyselin alespoň jednou týdně. V posledních letech je i na našem trhu poměrně velký výběr čerstvých i zmražených ryb. Zejména o těch druhých ovšem koluje mezi lidmi řada nepěkných hodnocení. Tím nejčastějším je, že obsahují velké množství vody a výrobci se tak na spotřebitelích snaží vydělat.

Co se testovalo

V řídícím středisku mořské lososí farmy to vypadá trochu jako na kontrolní věži na letišti.

Nejen proto se redakce časopisu dTest rozhodla prověřit kvalitu mražených filetů z lososa. „Do testu jsme vybrali celkem 9 výrobků mražených lososů. Kromě obsahu přebytečné vody jsme se zaměřili ještě na obsah a kvalitu tuku, ve kterém jsme zjišťovali podíl prospěšných omega-3 nenasycených mastných kyselin i jejich poměr vůči omega-6 nenasyceným mastným kyselinám,“ přibližuje redaktorka Olga Šlesingerová.

Součástí testu bylo i senzorické hodnocení, a to jak zasyrova, tak po tepelné úpravě. A hodnotitelé se zaměřili i na obsah nežádoucích látek jako těžkých kovů, antibiotik, pesticidů, případně dezinfekčních barev. V tomto ohledu dopadl test výborně, v žádném ze vzorků odborníci tyto nežádoucí látky neobjevili. Ale přestože v testu nebyl žádný vyloženě neúspěšný výrobek, rozdíly mezi nimi byly.

Z farmy, nebo z moře?

Mezi vzorky bylo maso ze dvou druhů lososů – lososa obecného neboli atlantského a lososa. Jejich maso se liší obsahem tuku. „Výrobci mají povinnost na obalu uvádět, o jaký druh lososa jde. Podle toho pak poznáme, jestli ryba víc nebo míň tučná, protože losos atlantský je víc tučný, losos Gorbusha méně,“ vysvětluje Olga Šlesingerová a dodává, že tučnější ryba, která se chová většinou na farmách, ovšem nemá tak optimální poměr zdraví prospěšných mastných kyselin. Na nepříznivém složení tuku lososů chovaných na farmách se podle ní podepisuje především průmyslové krmivo.

Výsledky testu

Nejlépe v testu dopadly jednotlivě balené kousky lososa z IKEA – Sierra Port Salmon filets. Jako jediný výrobek obdržely velmi dobrou známku. Dobré hodnocení si z testu odnesl losos z Lidlu Nowaco a Vici salmon filets. Na posledním místě se s uspokojivým hodnocením umístily lososí filety z Icelandu.

autoři: Jiří Holoubek , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.