dTest: Nejlepšího mraženého lososa koupíte v IKEA
Jsou filety z mraženého lososa plné vody, jak se někdy tvrdí? A jak je na tom maso lososů z farmy ve srovnání s těmi ulovenými ve volném moři?
Lékaři doporučují jíst mořské ryby jako cenný zdroj jódu a mastných kyselin alespoň jednou týdně. V posledních letech je i na našem trhu poměrně velký výběr čerstvých i zmražených ryb. Zejména o těch druhých ovšem koluje mezi lidmi řada nepěkných hodnocení. Tím nejčastějším je, že obsahují velké množství vody a výrobci se tak na spotřebitelích snaží vydělat.
Co se testovalo
Nejen proto se redakce časopisu dTest rozhodla prověřit kvalitu mražených filetů z lososa. „Do testu jsme vybrali celkem 9 výrobků mražených lososů. Kromě obsahu přebytečné vody jsme se zaměřili ještě na obsah a kvalitu tuku, ve kterém jsme zjišťovali podíl prospěšných omega-3 nenasycených mastných kyselin i jejich poměr vůči omega-6 nenasyceným mastným kyselinám,“ přibližuje redaktorka Olga Šlesingerová.
Součástí testu bylo i senzorické hodnocení, a to jak zasyrova, tak po tepelné úpravě. A hodnotitelé se zaměřili i na obsah nežádoucích látek jako těžkých kovů, antibiotik, pesticidů, případně dezinfekčních barev. V tomto ohledu dopadl test výborně, v žádném ze vzorků odborníci tyto nežádoucí látky neobjevili. Ale přestože v testu nebyl žádný vyloženě neúspěšný výrobek, rozdíly mezi nimi byly.
Z farmy, nebo z moře?
Mezi vzorky bylo maso ze dvou druhů lososů – lososa obecného neboli atlantského a lososa. Jejich maso se liší obsahem tuku. „Výrobci mají povinnost na obalu uvádět, o jaký druh lososa jde. Podle toho pak poznáme, jestli ryba víc nebo míň tučná, protože losos atlantský je víc tučný, losos Gorbusha méně,“ vysvětluje Olga Šlesingerová a dodává, že tučnější ryba, která se chová většinou na farmách, ovšem nemá tak optimální poměr zdraví prospěšných mastných kyselin. Na nepříznivém složení tuku lososů chovaných na farmách se podle ní podepisuje především průmyslové krmivo.
Výsledky testu
Nejlépe v testu dopadly jednotlivě balené kousky lososa z IKEA – Sierra Port Salmon filets. Jako jediný výrobek obdržely velmi dobrou známku. Dobré hodnocení si z testu odnesl losos z Lidlu Nowaco a Vici salmon filets. Na posledním místě se s uspokojivým hodnocením umístily lososí filety z Icelandu.
Související
-
Víte, že v konzervě označené jako „Sardinky“ můžete najít úplně jiné ryby?
Češi nejsou národem, který by ryby zrovna miloval. A když už si koupíte třeba sardinky v konzervě, tak určitě chcete vědět, co jíte. Jak to tedy je? Známe výsledky testů
-
Chemikálie kontaminují lososí maso z rybích farem. Co je na tom pravdy? Zjišťoval dTest
Vzorky devíti norských a jednoho skotského uzeného lososa z českých obchodů prošly sérií chemických, mikrobiologických a senzorických zkoušek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.