Víte, že v konzervě označené jako „Sardinky“ můžete najít úplně jiné ryby?

10. únor 2016

Češi nejsou národem, který by ryby zrovna miloval. A když už si koupíte třeba sardinky v konzervě, tak určitě chcete vědět, co jíte. Jak to tedy je? Známe výsledky testů.

„Sardinkami se podle evropského nařízení totiž mohou nazývat i jiné ryby, specifikované v nařízení. Snadno se vám tak může stát, že máte doma šproty nebo sledě v konzervě,“ vysvětluje Olga Šlesingrová z časopisu dTest. Pokud chcete dostat pravé sardinky, hledejte na krabičkách oblast výlovu.

Pravé sardinky (sardina pilchardus) žijí pouze v mořích kolem Evropy, kromě Baltského moře. Baltické „sardinky“ obsahují místo sardinek šproty. Poznáte to i podle nápisu na obalu. „Konzervované sardinky“ obsahují pravé sardinky. „Konzervovaný výrobek typu sardinek“ neobsahuje sardinky.

Jak se testovalo?

Vybralo se 17 vzorků: 9 konzervovaných v oleji, 8 ve slaném nálevu a v oleji. Rozdíl je v podílu oleje. „Olejovky ho mají kolem 30 %, kdežto ryby v nálevu a v oleji kolem 5 %.“ Ryba v konzervě by podle nařízení EU měla být bez hlavy, ocasní ploutve a taky očištěna. A i tady se obsah konzerv lišil.


Nejlépe, tedy jak vypadají, chutnají, jakou mají konzistenci masa, dopadly Sardinky Jadran s 83 % hodnocením dTestu.


Nejhorší výsledky dTestu získaly Baltické sardinky. Výrobek sice splňuje všechny legislativní normy, ale obsahoval nejvíc dioxinů a polychlorovaných bifenylů.

Asi třetina měla ocasní ploutve, což následně snižovalo celkové hodnocení výrobku. Kontrola probíhala i na deklarovaném a skutečném obsahu rybího masa. Navíc některé konzervy obsahovaly tři ryby, další klidně dvojnásobek.

Hořké ryby mají víc jiker

„Menší kusy nesnesou tepelnou zátěž při konzervaci. Větší sardinky jsou sice pevnější, ale mohou mít víc jiker a mlíčí, což způsobuje nahořklou chuť.“

DTest hlavně zajímal obsah histaminů a amoniaku, tedy látek vznikajících rozkladem bílkovin. Nic podobného ale naštěstí neobjevili. „Všechny testované sardinky byly zdravotně nezávadné a nemusíte se jich obávat,“ dodává Olga Šlesingrová.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio