Chemikálie kontaminují lososí maso z rybích farem. Co je na tom pravdy? Zjišťoval dTest

10. listopad 2016

Vzorky devíti norských a jednoho skotského uzeného lososa z českých obchodů prošly sérií chemických, mikrobiologických a senzorických zkoušek.

Jaký je rozdíl mezi rybou z farmy a tou žijící volně? „Maso těch z farem je tučnější a rybí tuk obsahuje pro člověka velmi cenné výživové látky,“ zmiňuje Jan Maryška z dTestu jednu z výhod. Nevýhody jsou zřejmé: malý prostor, snadnější šíření parazitů a nemocí a závislost na potravě od člověka.

Obsahují pesticidy?

„Ale třeba v případě atlantského lososa se už nemůžeme spoléhat na odlov z volného moře. Protože bychom mohli populaci vyhubit definitivně,“ vysvětluje. Protože ale na internetu teď kolují zprávy, že se pesticidy z vody ukládají do tuku lososa z farem, rozhodl se dTest ověřit jejich pravdivost.


Vítěz dTestu
- uzený losos Fjord Bohemia (původem z Norska, zpracována v ČR)


Největší obsah rybího tuku
- uzený losos Almar


Nejhorší výsledky dTestu
- losos značky Connoisseur (45x překročil limitu pro výskyt bakterií Listeria monocytogenes; šarže byla následně stažena z trhu, další tři vzorky už dTestu vyhověly)

„Můžu vás uklidnit. V žádném ze vzorků jsme nenašli závadné chemické látky. Ani v desetinách maximálních přípustných limitů. Z analytického hlediska byly vzorky čisté.“ Prověřili ale i tuk v lososech (tj. z pohledu výživových poradců to nejcennější – obsah omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin).

Obsah tuku nás šokoval!

Výsledky je dost překvapily. „Lososi z našeho testu prošli zřejmě nějaký účinným cvičením či dietou, protože měli podprůměrné množství tuku!“ Průměrná hodnota vzorků měla 7 g tuku na 100 g lososa. Lososí maso ale má obsahovat 8–13 g tuku.

„Pokud tedy kupujete uzeného lososa kvůli rybímu tuku, budete značně zklamáni. Šokující to bylo i proto, že řada výrobců na obalu uváděla, kolik rybího tuku jejich losos obsahuje. My ale naměřili zhruba poloviční hodnoty. A stejně tomu bylo i v samotném obsahu omega 3 mastných kyselin,“ dodává.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio