Milují vaše děti krupicovou kaši se skořicí? Pozor na množství koření, upozorňuje časopis dTest

6. leden 2019

Největší audioportál na českém internetu

Přidáme lžicku skořice | Foto: Martin Čuřík

Časopis dTest nedávno otestoval 12 vzorků mleté skořice. Zaměřil se na toxický kumarin, který je běžnou součástí skořice. Kde našli kumarinu nejvíc?

Charakteristické skořicové aroma tvoří tři složky – skořicový aldehyd, eugenol a kumarin. „Skořicový aldehyd a éterické oleje působí proti mikroorganismům, takže se dá říct, že skořice má antibakteriální účinky,“ vysvětluje v dopoledním vysílání Dvojky Jan Maryška z časopisu dTest. „Kumarin je ale toxický pro játra.“

Upečené pletence necháme vychladnout a na závěr posypeme moučkovým cukrem

Pozor na kumarin

Evropská unie uvažuje o regulaci kumarinu například v potravinách určených dětem. Proto se hodnotitelé při testu jednotlivých vzorků zaměřili především na jeho obsah. „V testu jsme našli vzorky, které obsahovaly 6100 miligramů kumarinu na kilogram, ale i takové, které ho obsahovaly desetkrát méně.“

Množství obsaženého kumarinu ovlivňuje druh rostliny, z níž pochází. Skořicovník čínský totiž obsahuje mnohem víc této látky než skořicovník cejlonský. Bohužel na obalech koření se neuvádí, z kterého druhu rostliny pochází. Spotřebitel tak nemá možnost volby.

Tip dTestu: sledujte měrnou cenu

Redaktory překvapila optická podobnost jednotlivých balení bez ohledu na to, kolik skořice obsahují. „Na první pohled vypadají stejně sáčky, kde je 15 gramů skořice i kde je jí 30 gramů. Když se potom podíváte na měrnou cenu, která je přepočítaná na 100 gramů skořice, můžete se u dvou identicky vyhlížejících balení dostat až na desetinásobné rozdíly,“ upozorňuje Jan Maryška.

Krupicovou kaši s mírou

Rýžová kaše se skořicí od paní Raiji zahřeje a dodá energii na půl dne.

Odborníci z německého Úřadu pro posuzování rizik doporučují dospělým konzumovat maximálně 2 gramy a dětem asi 0,4 gramu skořice denně. „A to už je poměrně běžná porce, se kterou bychom třeba při ochucování krupicové kaše mohli denně počítat. Stačí tedy lehce posypat a nedávat dětem krupicovou kaši každý den,“ dodává Maryška.

Kromě obsahu silic se test zaměřil i na obsah nečistot, ať už biologických, jako jsou bakterie salmonely či plíseň, nebo mechanických jako například popele či písku. Kromě zanedbatelného množství plísní v některých vzorcích laboratorní testy žádné nežádoucí složení mleté skořice neodhalily. O pořadí jednotlivých vzorků nakonec rozhodoval především obsah silic, tedy samotných vonných látek, které dělají skořici skořicí. Výrobky se v některých případech od sebe lišily až třikrát vyšším obsahem těchto silic.

Výsledky testu

Na prvním místě se umístila skořice značky Grešík spolu se skořicí značky Nadir. Velmi dobré hodnocení si z dvanácti testovaných vzorků ale odneslo hned deset. A i dva zbylé vzorky byly ohodnoceny jako dobré. Poslední místo obsadila skořice TRS Asia.

Původ skořice

„První písemné zmínky o skořici jsou staré 4500 let. Znali ji už v antickém Řecku, jen neznali její původ. Ve skutečnosti ji z Číny dováželi féničtí obchodníci, i když ani oni vlastně netušili, odkud se bere,“ přibližuje redaktor dTestu tajemnou minulost jednoho z nejstarších koření, jaké lidstvo zná. „K čemu se skořice hodí a jaké má léčivé účinky ovšem starověcí Evropané věděli.“

autoři: Tereza Stýblová , and

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.