Jak vybrat partnera nebo jak poznat, jestli není náhodou alkoholik?

3. srpen 2015

Uvažujte o založení rodiny a tak nějak nevíte, jestli je to „ten pravý/pravá“? A víte, že jsou lidé, kteří partnerství nejsou vůbec schopni?

Psycholožka Alice Vondrová tvrdí, že na to pěkné si lidé stačí sami. „Ale je důležité, abyste věděli, kteří lidé se do trvalého svazku zásadně nehodí a komu se máte vyhnout velkým obloukem,“ říká.

A opravdu nejde o hledání toho jediného na světě, což si prý lidé taky často myslí. Každý z vás, pokud je v pásmu normy, totiž je schopný soužití, kooperace.

Kdo se do manželství opravdu nehodí?

Na každém vztahu se musí pracovat. „Zásadně se k manželství nehodí ten, který není schopný na sobě soustavně pracovat, není schopný sebe-disciplíny, tolerance,“ dodává. Pokud toho schopný není, nikdo s ním nevydrží.

„Je mi vždy hrozně líto, když vidím slušného a pracovitého člověka, který sáhne vedle a pak trpí,“ říká psycholožka. Často totiž prý jde o patologického člověka, který je schopný nekonečně parazitovat na lidské slušnosti, romantičnosti, na touze po lásce, po rodině. „Hodně důležité je takového člověka rozpoznat ještě před vstupem do manželství! A opravdu se mu vyhnout.“


Pokud ve vztahu váháte, odpovězte si na několik otázek:
Pořád se jen dohadujte?
Stále si jen odpouštíte?
Jsou vaše vzájemné problémy větší než radost být spolu, než zažívat krásný sex?
Máte pocit, že se ještě vzájemně, pozitivně nabíjíte?
Máte pětkrát ANO? Pak tomuto vztahu zavřete dveře, ač to bude chvíli bolet.

Láska je ale slepá

Co ale se zamilovanými, kteří nevidí a neslyší? Podle Alice Vondrové je to délka známosti. Ta by měla být alespoň roční. „Pokud má totiž ´nevhodný´ partner motivaci, je taky zamilovaný, tak se je schopný nejméně půl roku dobře přetvařovat.“

Pokud ve vás nějaká pochybnost klíčí, zkuste soužití na zkoušku, bez sňatku. Protože pokud jste s někým 24 hodin denně, tak už se celou dobu jen přetvařovat nedokáže. V té chvíli se začne projevovat. Vy ale musíte tyto projevy taky vnímat.

Probrečet polštář a jít od toho byste podle psycholožky měli ve chvíli, kdy problémy a hádky převyšují radost být spolu. A to už ve chvíli, kdy spolu „chodíte“, tedy když jste zamilovaní.

Jak poznat alkoholika?

Samostatnou kapitolou jsou lidé závislí, a to jak na alkoholu nebo na návykových drogách nebo třeba na automatech. „To jsou opravdu lidé naprosto nevhodní pro trvalý vztah!“


Konzument je člověk, který pije alkohol příležitostně, společensky. Pije pro chuť alkoholu, prostě mu to chutná, ví, kdy má dost.

Jak se to pozná? Je tady velmi ostrá linie mezi konzumentem a závislým alkoholikem. Když jdete s alkoholikem na party, tak se vždy spolehlivě opije. Neexistuje, že by našel svou míru a šel střízlivý domů. „Taky se o alkoholicích s humorem říká, že jsou jako Gin; když se někde otevře flaška, tak tam hned jsou.“

Dalším znakem alkoholika je to, že často hned ráno musí mít takzvaný vyprošťovák. Musí si totiž udržet svou hladinku, aby neměl abstinenční příznaky a mohl fungovat.


Alkoholik je závislý člověk, který nepije pro chuť. Někteří jsou schopni pít absolutně cokoli, třeba i čistý líh. Alkohol navíc ovlivňuje jeho psychiku.

Kvartální alkoholik

Jsou tady ale i sezónní, kvartální alkoholici. Ti jedou v jednom tahu několik dní, ale skutečně hodně. A pak třeba týdny nebo měsíce na lahev nesáhnou. „Ale za dobu svého pijáctví dokáží udělat velké maléry.“

Hodně typické je i to, že se alkoholikům postupně snižuje tolerance k alkoholu. A to docela prudce. „Mají pak takzvané levné opice.“

Nejde o množství

Takže rozdíl mezi konzumentem a alkoholikem není v množství vypitého alkoholu, ale v jeho účinku na člověka.

„Důležité je vědět, že každý alkoholik nebo jinak závislý, má racionalizace. Dobře ví a hlavně vám umí vysvětlit, proč pije (užívá drogy) a je přitom velmi věrohodný,“ varuje psycholožka Alice Vondrová s tím, že z takového vztahu rychle prchněte! Zamilovanost nezamilovanost.

Za posledních 10 let v Rusku způsobil 30 % předčasných úmrtí mužů a u žen 15 % alkohol

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Daniela Brůhová
Spustit audio