Khalil Baalbaki

Co dělám v rozhlase: Kameraman a fotograf v Multimediálním týmu odboru Nová média.

Před rozhlasem (a v průběhu):Od roku 1983 žiji v Praze, kde jsem vystudoval dokumentaristiku na FAMU. Od roku 1993 pracuji jako profesionální fotograf v oblasti portrétů, módy, reklamy a reportáže a od roku 2006 jsem se oficiálně stal prvním kameramanem Českého rozhlasu v oddělení Multimediální tvorby.

Ve filmové tvorbě působím spíše v oblasti videonatáčení v rámci projektu Africká odysea Českého rozhlasu, ve sledování tahu černých čápů z Evropy do jejich zimovišť. Na projektu jsem se podílel od jara 1995, a to nejenom jako fotograf a kameraman, ale také jako tlumočník a vyjednávač. Účastnil jsem se sledování čápice Kristýny "krok za krokem" do Senegalu a expedic do Čadu, Etiopie, Egypta, Maroka, Mauretánie a Mali. Od vzniku expedice Nová odysea v roce 2002 jsem pokračoval po boku jejích členů na výzkumu tahu čápů černých v Asii, konkrétně na Sibiři, v Pákistánu, Afganistanu, Indii a v Mongolsku. Záznamy z cest byly svědectvím života domorodých obyvatel zemí a míst, kudy naši označení čápi černí letěli.

Fotografie pořízené během Africké odyseje prošly mnoha výstavami a přednáškami v České republice, ve městech, jako je Loket n. Ohří, Ostrov, Dobřichovice, Beroun, Brno, Vlašim, Votice, Jirny a Chomutov. Expedice do Libanonu, za její přírodou a kulturními památkami v roce 2002, byla zakončena velkou výstavou ve Francouzském kulturním institutu v Praze následujícího roku za účasti diplomatických sborů.

Od roku 2003 do 2005 připravoval a natáčel pořad "Style with Joial" pro panarabskou TV satelitní společnost MBC - pořad pro mladé ženy o životním stylu, módě, designu a architektuře v Čechách.

Sledujte nás