Pampeliška, sedmikráska, kopřiva. „Plevel“, který dokáže s naším zdravím a imunitou zázraky

30. duben 2021

Lidová moudrost praví, že před mladou kopřivou bychom měli pokleknout. A na jaře, kdy je příroda nejsilnější, bychom měli sníst každých sedm dní za sebou sedm květů sedmikrásky.  Není se čemu divit. Jde o rostliny, které dokážou s naším zdravím zázraky. A právě teď je jejich čas.

Pampelišku, sedmikrásku nebo řebříček mnozí považují za obtížný plevel. Týden co týden brázdí své zahrady sekačkou ve snaze vytvořit co nejdokonalejší anglický trávník. Kopřiva zas mnohým nahání takovou hrůzu, že na ni neváhají použít herbicid. Přitom jde o byliny, které dokážou přírodně a zadarmo podpořit naši imunitu a zdraví. Obzvlášť po dlouhé zimě.

Mocná síla přírody

Listy pampelišky nebo květy řeřichy dokážou jarní salát obohatit o důležité živiny

Právě teď na jaře je příroda nejsilnější, a my jsme naopak nejslabší. Po dlouhé zimě, kdy obvykle bojujeme s různými nemocemi a viry, se potřebujeme nastartovat, detoxikovat se, oživit sebe sami, říká autor a moderátor pořadu A DOST! TelevizeSeznam.cz Jan Tuna.

Trpíme jarní únavou, nedostatkem slunečního svitu, minerálů, vitamínů. Teď je ten pravý okamžik, kdy s tím můžeme něco udělat. Není ale třeba kupovat drahé preparáty v lékárně, pampelišku, sedmikrásku, rozrazil nebo popenec nám příroda nabízí úplně zadarmo a všude, dodává.

To, že spousta zázraků roste kolem nás, potvrzuje i poradkyně pro výživu Eliška Astlová. Například takový řebříček lékařský je výborný na trávení. Už staří Řekové ho používali do jídla, aby je netrápila plynatost. Je účinný i proti plísním a bakteriím. Teď na jaře se může přidat do salátu, v létě, když kvete, z něj lze připravit čaj.“ 

21 dní a dost

Při konzumaci léčivých bylin je však nutné znát míru. Jako třeba u kopřivy dvoudomé. „Kopřiva je výborná na regeneraci jaterních buněk, na slinivku. Ale musí se s ní opatrně. Maximální doba užití je 21 dní. Obsahuje totiž oxaláty a při její delší konzumaci hrozí vznik močových kamenů,“ varuje poradkyně.

Dobré je také vědět, že účinná složka se v kopřivě vyskytuje zhruba do konce května, potom zdřevnatí a do čajů a salátů už není ideální. Vždy je nutné kopřivu nejdříve spařit, syrová je totiž lehce jedovatá.

Nutná pravidla

Důležité pravidlo při sběru bylin je netrhat rostliny u silnice, na poli, kde se hnojí a práškuje, ve městech a v parcích, kde se ke zničení plevele stále používají herbicidy.

Nezbytná je také pestrost. Je to stejné jako třeba u bylinkových čajů nebo minerálních vod. Prospěšné látky ve velkém množství se mohou proti nám otočit a uškodit nám. Proto nikdy nemůžeme žádný čaj, minerálku ani bylinku používat dlouhodobě,“ upozorňuje Jan Tuna.

A ještě jedna důležitá zásada na závěr. Vždy je nutné si o bylinkách zjistit co nejvíce, aby nedošlo k záměně nebo k poškození našeho zdraví. Například takový šťovík, který je výborný zdroj vitaminu C a kyseliny listové, nesmějí konzumovat lidé trpící dnou,“ upozorňuje Eliška Astlová.

Spustit audio

Související