Jarní bylinky našim předkům nahrazovaly zeleninu. Nejlepší jsou zastudena, radí autorka knihy Domácí špajzka

17. březen 2020

Možná si myslíte, že máte na zahradě plevel. Ale může to být právě rašící jedlá zelená rostlina. Dobře se v nich vyzná Kamila Procházková.

„Byla jsem se podívat na vlastní zahradu a rozhodně už raší medvědí česnek. Ke sklizni je popenec břečťanovitý. To byla klasická bylina našich babiček. Kořenily s ní všechna bramborová jídla. Voní totiž jako směs majoránky s pepřem a výborně se hodí do bramboráku.“

Medvědí česnek prožívá renesanci

K ovocnému salátu můžete přidat pár jedlých květů

„Medvědí česnek prožívá renesanci, která začala asi před sedmi lety. Dokonce se prodává balený v samoobsluhách. Možná to bude podobně i s popencem, který má navíc nízké riziko záměny s něčím jedovatým,“ říká Kamila Procházková. Začátečníci by si podle ní měli vybrat bylinku nejméně riskantní, kterou nezamění, třeba fialku nebo sedmikrásku.

Bylinky jsou nejlepší za studena

„Jarní bylinky našim předkům nahrazovaly zeleninu a nejlepší jsou za studena. Zkoušela jsem i kopřivu, ale nedělejte to. Z medvědího česneku je výborné pesto. Ale nejlepší je bylinky nasekat třeba do vaječné pomazánky,“ radí Kamila Procházková.

Chodí bylinky sbírat za měsíčku jako babky kořenářky? „Má to svůj důvod. Jarní bylinky sbíráme kvůli čerstvosti po ránu. Naopak ty středomořské, jako třeba tymián, sbíráme kvůli vonným silicím, až když vyjde sluníčko.“

Můžeme se při sbírání spolehnout na mobilní aplikaci? Jaké jsou recepty z jedlých rostlin?

autoři: Šárka Volemanová , Mirek Vaňura , zk
Spustit audio

Související