Cukroví na poslední chvíli? Směs sušeného ovoce a oříšků je nejjednodušší a nejrychlejší způsob
Jaké cukroví připravit, pokud do Vánoc už zbývá jen několik málo dní a my nemáme dostatek času? Nabízí se nepečené cukroví. „Hlavním představitelem nepečeného cukroví jsou včelí úly neboli vosí hnízda,“ říká cukrářka Pavlína Berzsiová a rovnou upozorňuje, že právě včelí úly rozhodně nepatří mezi nejjednodušší druhy cukroví. Existuje tedy vůbec nějaký snadný a rychlý postup, jak vyrobit cukroví na poslední chvíli?
Nejjednodušším cukrovím by podle Pavlíny Berzsiové mohly být nepečené kuličky. Ani ty však nejsou zdaleka tak snadné a rychlé, jak se může na první pohled zdát. „Pokud je chcete mít opravdu dobré, musíte použít kandované ovoce nebo ořechy. Kandované ovoce je třeba pokrájet, nejlépe macerovat, ať už v alkoholu nebo v ovocné šťávě. Každou kuličku musíte hezky vyválet, obalit ji v oříškách nebo v kokosu,“ popisuje postup o několika krocích cukrářka.
Ovoce naplněné mandlemi
„Opravdu nejjednodušší způsob, jak na cukroví vyzrát, je koupit sušené ovoce, například meruňky nebo datle a naplnit je oříšky,“ radí. Existuje však i o něco rafinovanější způsob, jak na nepečené cukroví.
Cukrářka doporučuje sušené ovoce namlít na masovém mlýnku, který vytvoří lepkavou hmotu. Tu je pak možné spojit namletými či nastrouhanými ořechy a hned vytvořit kuličky. Nejlépe se budou kuličky vyjímat v papírových košíčcích a nemusí se ani v ničem obalovat. „Je to v podstatě to stejné, jako kdybyste si zobli kousek sušeného ovoce a oříšek.“
Související
-
Tisíc a jeden bramborový salát. Už jste vyzkoušeli ten z batátů a manga?
Bramborový salát je stálicí českých svátečních stolů, který nabízí nekonečné množství variací. Jaké jsou tajné ingredience a postupy pro dokonalý bramborový salát?
-
Jak na dokonalé vánoční cukroví? Nepodceňujte kvalitní mouku s vyšším obsahem lepku, radí cukrářka
Blíží se Vánoce a k nim neodmyslitelně patří vůně upečeného cukroví. Jaké jsou základní rady pro úspěšné pečení? Na otázky odpovídala cukrářka Pavlína Bersziová.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.